На Волині не вистачає коштів на кардіолікування, пересадку нирки та придбання хіміопрепаратів

На Волині не вистачає коштів на кардіолікування, пересадку нирки та придбання хіміопрепаратів

Медики б’ють тривогу: їх заклади відчувають гостре недофінансування.

Джерело: Відомості

Про це йшлось на профільній комісії обласної ради.

Першим свою стурбованість висловив головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор. Як зазначив він,   у проекті бюджету області на 2016 рік передбачено недостатньо коштів для пересадки нирки.  Загалом лікувальній установі на ці цілі необхідно  3,2 мільйона гривень, тоді як бюджетом передбачено трохи більше одного мільйона. Замість необхідних 3-х мільйонів гривень на кардіохірургію у головному кошторисі передбачили лише 316 тисяч. На фінансування програми «Волинькард» замість 3,3 мільйона гривень передбачено лише 845 тисяч.  Також недостатньою пан Сидор назвав суму у 200 тисяч гривень  на закупівлю кало приймачів.

На потребах онкодиспансеру зупинився  головний лікар медичної установи Орест Андрусенко. За його словами, найбільш гостро сьогодні стоїть питання забезпечення хіміопрепаратами. У  минулому році за державними програмами не було закуплено жодних ліків для потреб онкохворих. Загалом на закупівлю необхідних для області хіміопрепаратів  необхідно 24 мільйони гривень. Медичне обладнання в закладі теж пасе задніх. За словами пана Андрусенка, на часі придбання апарату для внутнішньопорожнинної терапії, що вартує 2,5 млн. грн. Ще одну потребу озвучив і голова комісії Олександр Зінчук, це зокрема - придбання апарату для зварювання м’яких тканин, який коштує близько 2-х мільйонів гривень. Не оминув увагою Орест Андрусенко і необхідність ремонту фасаду будівлі онкодиспансеру.

 Збереження приміщень обласних психіатричних закладів - це ще один головний біль чиновників від медицини.  Так, в.о  головного лікаря обласної психіатричної лікарні № 2, що в смт. Олика Ківерцівського району Ганна Бебко повідомила, що на ремонт тамтешніх котелень цьогоріч необхідно передбачити 654 тисячі гривень. Своєю чергою головний медик  психіатричної лікарні № 1 міста Луцька Олег Черниш розповів про необхідність ремонту покрівлі, заміни труб та системи опалення. Загалом на ці цілі закладу необхідно понад 8 млн. гривень.  Окрім того пан Черниш зауважив, що лікарня має гостру потребу у придбанні медичного обладнання, це зокрема: рентгенапарату та стоматологічної установки. 

Із схожими проблемами стикається і  генеральний директор  обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Юрій Валецький.  Потребує ремонту система опалення, на часі заміна паркану довкола медичної установи, встановлення ліфта, а також придбання спецтрансорту. Загалом на вирішення усіх проблемних питань закладу необхідно 19 млн. гривень. Депутат Володимир Кучер поцікавився можливістю оптимізації протитуберкульозного об’єднання в області, що охоплює 4 заклади у різних куточках області та концентрація медичної установи лише в обласному центрі. Втім начальник управління охорони здоров’я ОДА Ігор Ващенюк застеріг депутатів від таких кроків, мовляв це спричинить звільнення, а відтак соціальний вибух.  

Головний лікар обласного наркологічного диспансеру Ігор Шкаровецкий на засіданні комісії заявив про необхідність капітального ремонту двох корпусів лікарні,  на що треба передбачити близько трьох мільйонів гривень. Втім його виступ перервав голова комісії Олександр Зінчук. На його думку доцільності ремонтувати тамтешні будівлі немає сенсу. Він не виключає ймовірності перенести лікувальну базу наркологічного диспансеру в абсолютно інше приміщення. Пан Зінчук припускає, що наркодиспансер можна розмістити в одному із приміщень психіатричної лікарні № 1 міста Луцька. Схожий сценарій подальшого існування він пророкує і шкірвендиспансеру. 

Loading...