Британські вчені знайшли культуру, яка забезпечить людський організм омега-3

Британські вчені знайшли культуру, яка забезпечить людський організм омега-3

Дефіцитом незамінних різновидів жирних поліненасичених кислот омега-3 страждає більше 60% населення землі.

Джерело: Відомості

Британські вчені знайшли дешеву заміну риб'ячому жиру.

В даний час брак вітаміну D спостерігається у більш ніж у 60 відсотків жителів нашої планети, а від дефіциту незамінних різновидів жирних поліненасичених кислот омега-3 (зокрема ейкозапентаєнової кислоти - EPA), страждає ще більше людей. Вчені з університету Східної Англії (Великобританія) пропонують оригінальне рішення проблеми дефіциту всіх жирних кислот омега-3, у тому числі і з охорони навколишнього середовища. Використовуючи методи генної інженерії, вони створили новий сорт рижію посівного, олійна культура є близькою родичкою самої звичайної капусти, повідомляє health-ua.org.

Масло, отримане з насіння традиційних сортів рижію посівного, корисне, як і майже всі жири рослинного походження, однак вміст поліненасичених жирних кислот у ньому невелика. А насіння ГМ-рослин, які вдалося вивести вченим з Британії, відрізняються тим, що містять підвищену кількість омега-3, включаючи і найцінніших представників цієї групи органічних сполук - ейкозапентаєнову і докозагексаєнову кислоти.

Для ліквідації хронічного браку дефіциту цих кислот в масштабах планети необхідно 1,3 мільйона тонн кожної з них щорічно. Кількість виробленого у світі риб'ячого жиру набагато менше, тому створення нових ГМ-сортів рижію посівного сприятиме вирішенню цієї проблеми.

Loading...