Тривалий сон у вихідні дні знижує ризик розвитку діабету

Тривалий сон у вихідні дні знижує ризик розвитку діабету

Чимало лікарів відносяться до звички людей відсипатися протягом вихідних днів досить негативно, пояснюючи це тим, що підвищується ризик розвитку ожиріння, серцево-судинних недуг, а також збивається режим.

Джерело: Відомості

Проте, як з’ясували фахівці з університету Чикаго, у звички спати до полудня є й позитивні риси. Виявилося, заповнення сил за робочі дні у вікенд допоможе організмові відновитися, повідомляє Informing.

Такі висновки вчені зробили після проведеного експерименту, в якому брали участь 19 молодих і абсолютно здорових добровольців. Дослідження було розділене на кілька етапів і проводилося на базі спеціально обладнаної сомнологічої лабораторії університету.

На першому етапі проведення дослідження всім учасникам експерименту дозволили перебувати в ліжку близько 8,5 годин щоночі протягом чотирьох діб.

На наступному етапі експерименту сон був зменшений до 4,5 годин протягом чотирьох діб, а після цього учасникам команди дозволили поспати по 10 годин протягом двох ночей. При цьому, на протязі всього експерименту в добровольців брали кров на аналізи, у яких перевіряли рівень інсуліну та глюкози.

Завдяки аналізам крові вчені побачили, що в той період, коли молоді люди не досипали норму, чутливість клітин організму до інсуліну опускалася на 23%, а ризик розвитку такої недуги, як діабет 2-го типу, зростав на 16%.

Однак за ті дві ночі, які учасники гарненько виспалися – сили організму відновилися, і показники інсуліну й глюкози в крові прийшли в норму. Ризик розвитку цукрового діабету також повернувся до початкового рівня.

Як упевнені вчені, відсипатися на вихідних не завжди погано. Адже якщо в людини немає можливості повноцінно відпочити протягом декількох днів підряд, такий тривалий сон - це спосіб відновитися. Керівник дослідження вважає, що, можливо, звичка відсипатися у вихідні пов'язана із захисними функціями організму. Вона нейтралізує шкоду, завдану нестачею сну в робочі дні тижня.

Loading...