Вітаміни групи В і Омега-3-жирні кислоти в комплексі уповільнюють старіння мозку

Вітаміни групи В і Омега-3-жирні кислоти в комплексі уповільнюють старіння мозку

Учені раніше встановили, що вітаміни групи B здатні запобігти атрофії мозку та зниженню функцій пам’яті.

Джерело: Відомості

Група вчених з Кейптауну (ПАР), Осло (Норвегія), Оксфорду (Великобританія) і ОАЕ під керівництвом професора Девіда Сміта досліджувала 250 людей з легкими когнітивними порушеннями (MCI). Вони встановили, що прийом вітамінів групи В і Омега-3-жирних кислот здатний уповільнити зниження когнітивних функцій мозку і розвиток недоумства. Про дослідження розповідає вебсайт Оксфордського університету, повідомляє агентство «АЗЕРТАДЖ».

Легкими когнітивними порушеннями вважаються незначні відхилення, коли функції мозку стають нижче очікуваного для цього віку рівня, однак це не заважає людині вести нормальне повсякденне життя. На перший погляд, це не так страшно, як недоумство, але за відсутності лікування хвороба часто прогресує.

Учені раніше встановили, що вітаміни групи B здатні запобігти атрофії мозку і зниженню функцій пам’яті. Відкриття було особливо значиме для людей, у чиїй крові був високий рівень гомоцистеїну – чинника, пов’язаного з вітамінами, який має токсичну дію на мозок. У новому дослідженні дослідники хотіли розібратися в спільному впливі вітамінів групи B і Омега-3-жирних кислот при лікуванні легких когнітивних розладів.

На початку дослідження кожен учасник здав аналіз крові на рівень Омега-3-жирних кислот (докозагексаєнова і ейкозапентаєнова жирні кислоти, які містяться в жирних сортах риби), а також отримав тест на вимірювання когнітивних здібностей. Потім добровольці були поділені на дві групи. Одна з них отримувала вітаміни групи B, а інша - плацебо. У ході експерименту учасники повторно здавали тест на рівень когнітивних здібностей.

Учені встановили, що для людей з низьким рівнем Омега-3 вітамінні добавки були малоефективні. Але для людей з високим вихідним рівнем Омега-3 вітаміни виявилися дуже ефективними у запобіганні зниженню пізнавальних функцій, в порівнянні з плацебо. Цей результат доповнює зроблений раніше висновок про те, що вітаміни уповільнюють швидкість атрофії мозку.

Крім того, дослідники виявили, що рівень вмісту в крові докозагексаєнової кислоти може бути більш важливим, ніж такий ейкозапентаєнової кислоти, хоча вони попереджають, що це попередній висновок, який вимагає проведення подальших досліджень.

Професор Девід Сміт розповів, що наступним етапом буде пошук відповіді на питання, чи поєднання вітамінів і омега-3 уповільнить перехід від МРП до хвороби Альцгеймера. Він вважає, що це було б важливим кроком у розробці методів боротьби з хворобою Альцгеймера.

Loading...