Учені виявили фермент, який очищує організм від надлишку цукру

Учені виявили фермент, який очищує організм від надлишку цукру

Не так давно, вченим вдалося знайти новий фермент, який блокує негативний вплив цукру на організм.

Джерело: Відомості

Цукровим діабетом страждає дуже багато людей, він має вкрай обширну симптоматику і частина з неї по справжньому заважає жити хворим, незважаючи на удавану відсутність ознак.Тому вчені поряд зі СНІД-ом, Альцгеймером та іншими подібними по тяжкості захворюваннями розробляють вакцину і від цієї хвороби. Не так давно, вченим вдалося знайти новий фермент, який блокує негативний вплив цукру на організм.

Ця речовина присутня в організмі в усіх ссавців і роль її полягає в утилізації побічних продуктів підвищеного рівня глюкози. Звичайно ж, виявлення ферменту і механізму до якого він входить знаменує для вчених нові терапевтичні мішені, такі як розробка препаратів, що підсилюють дію ферменту і нарешті перемога над діабетом другого типу та ожирінням.

Елемент охрестили гліцеролом 3-фосфатом-фосфотози (G3PP). Надія на те, що маніпуляція ферментом і його дією можлива, досить велика.

«Коли рівень глюкози аномально підвищений в організмі, це може привести до пошкодження різних тканин (прим. У хворих на діабет випадають зуби, вкрай повільно заростають навіть найменші подряпини)», - пояснює Марк Пренткі, головний дослідник в CRCHUM і професор університету Монреаля. -  «Ми виявили, що G3PP здатний розбивати великий відсоток цього перевищення глицерол фосфат гліцерину і виводити його за межі клітини».

Вчені говорять, що це прорив, бо за останні півстоліття не було відкриттів в механізмі метаболізму такого роду.

Тепер вони звертають свою увагу на пошук малих молекул, які можуть служити в якості активаторів G3PP, щоб лікувати людей, які мають ризик щодо діабету, серцевих захворювань або інсульту. Молекули дадуть початок новому класу препаратів, але дослідники спершу випробують їх ефективність на тваринах, потім будуть тривалі тести на згодних з таким лікуванням людей і тільки в кінці препарат знайде стійку форму і вийде на світовий ринок, пише fainaidea.

Loading...