Медитація допомагає зберегти обсяг сірої речовини мозку

Медитація допомагає зберегти обсяг сірої речовини мозку

Декількох хвилин медитації на день достатньо, щоб забути й про біль.

Джерело: Відомості

Це показало дослідження, проведене вченими з медичного центру Вейк Форест. Проаналізувавши дані МРТ-сканування головного мозку добровольців, учені встановили, що техніка релаксації і дихальні вправи володіють знеболюючим ефектом. В учасників дослідження, які практикували медитацію, інтенсивність фізичного болю через деякий час знизилася на 27%, а емоційного - на 47%.

На думку дослідників, чотири щоденних сеанси медитації тривалістю близько 20 хвилин можуть позбавити від болю людей, які лежать у лікарнях. Правда, поки вчені вивчили тільки здорових людей. Але вони сподіваються, що медитація допоможе і тим, хто страждає від хронічного болю.

В останні роки медики все частіше роблять відкриття, пов'язані з медитацією і її впливом на людське тіло. Те, що споконвіку було відомо індійським йогам, починає доходити і до сучасного світу.

Так, в 2012 році було доведено, що трансцендентальна медитація може вдвічі знизити ризик інфаркту. Була проведена серія експериментів. У групі хворих-сердечників, які практикували трансцендентальну медитацію двічі на день протягом 20 хвилин, частота інсульту, інфаркту або смерті від будь-якої причини виявилася на 48% нижче, ніж у членів контрольної групи.

При цьому члени контрольної групи цього не робили, а відвідували «школу здоров'я», де пропагується здорове харчування і фізкультура.

У тих, хто медитував, також знижувався тиск, вони говорили, що відчувають менше стресів і рідше дратуються. Більше того, з'ясувалося: чим регулярніше пацієнти медитували, тим нижчою була смертність. Фахівці вважають, що трансцендентальна медитація включає «аптеку» нашого організму, щоб він сам себе ремонтував і налагоджував.

Також медитація допомагає зберегти обсяг сірої речовини мозку, в якому містяться нейрони. До такого висновку в 2015 році прийшли дослідники з медичної школи Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, що вивчали зв'язок між віком і сірою речовиною у двох групах людей.

Вчені порівняли мозок 50 чоловік, які медитували протягом багатьох років, і 50 осіб, які ніколи цим не займалися. Втрата сірої речовини з віком спостерігалася в обох групах, але в меншій мірі у медитуючих.

Loading...