Російський вчений вжив бактерії безсмертя і перестав старіти

Російський вчений вжив бактерії безсмертя і перестав старіти

Анатолій Брушко виглядає років на 30 молодше, ніж повинен.

Джерело: Відомості

 Справа в тому, що Брушко провів на собі унікальний експеримент - з'їв безсмертні бактерії, хоча всі його відмовляли, включаючи сім'ю. Але іншим повторювати його досвід не радить. Все серйозно. Він - доктор геолого-мінералогічних наук, очолює кафедру геокриології МДУ і все життя вивчає проблеми вічної мерзлоти, яка займає 65% суші Росії ...

Бактерії - не його пряма спеціалізація. Але років 20 тому тема мікроорганізмів так захопила вченого, що він просто «захворів» нею. Вивчив історію харчування  (першими бактерії у вічній мерзлоті виявили російські вчені ще на початку XX ст.), Організував не одну експедицію, захопив ідеєю геронтологів і мікробіологів. У 90-х роках майже 5 років провів у мікробіологічній лабораторії Університету Хоккайдо: вивчав властивості бактерій, намагався розшифрувати їх ДНК (тоді ці дослідження тільки починалися).

- Бактерію Bacillus F ми знайшли в стародавній вічній мерзлоті на Мамонтовій горі в Якутії. Вік мікроорганізму - більше 3 млн років. Але бактерія була жива! - розповідає вчений. - Це парадокс, сенсація! Бо час всіх живих організмів на землі обмежено. Склад і біохімія клітки зараз дуже добре вивчені, і ми чудово знаємо, як поступово в ній накопичуються пошкодження, порушується синтез, руйнується ДНК. Вважається, що це основна причина старіння і смерті живих організмів. З древніми одноклітинними з вічної мерзлоти нічого подібного не відбувається. Вони не руйнуються, не старіють і не вмирають. Живуть більше 3 млн років і при цьому чудово себе почувають. Мікроорганізми були оточені льодом, але внутрішньоклітинна вода була заморожена. Її просто виявилося на 17% менше, ніж у звичайних вегетативних клітинах.

Бацили виявилися не просто живучі. Коли їх витягли з мерзлоти, вони показали себе супервиносливими. Уявіть собі - бактерії вижили після 4-годинного кип'ятіння! (у цей момент учений дістав із шафи дві пляшки коньяку.) Ось дивіться: це звичайний коньяк, він прозорий. А цей каламутний. Бачите? Це і є бацили. Звичайно, в природі існують бактерії, яких не вбиває міцний алкоголь, але їх зовсім небагато. Наші не просто не бояться спиртного, вони в ньому розмножуються! З кожним днем ​​в цій пляшці бактерій стає все більше, пишуть Новости планеты.

Перш ніж спробувати дію бацил на собі, вчений разом з колегами провів чимало експериментів на мухах-дрозофілах і мишах.

- Результати виявилися приголомшливими, - продовжує вчений. - У мишей після введення бактерій підвищувалася рухова активність і збільшувалася тривалість життя. Це парадокс, адже зазвичай ці речі несумісні. Чим більше організм спалює енергії, тим менше він живе.

Якути протягом століть вживають ці бактерії. З мерзлоти мікроорганізми потрапляють в місцеві річки, і населення п'є цю воду. До речі, в Якутії дуже багато довгожителів, незважаючи на погану екологію і важкі кліматичні умови. Як знати, може, секрет криється в древніх бактеріях, в їх унікальних властивостях?

Loading...