Тягою до солодкого управляє гормон печінки

Тягою до солодкого управляє гормон печінки

У печінці знайшли гормон, який керує тягою до солодкого

Джерело: Відомості

Американські вчені знайшли можливе пояснення того, чому деякі люди відчувають незрозумілу тягу до солодкого.

Імовірно, вся справа в гормоні FGF21, який виробляється в печінці.Він керує нашим бажанням вживати цукор. На думку дослідників, з його допомогою печінка "диригує" роботою "центру смаку" в мозку.

Про існування гормону FGF21 відомо давно, проте до цих пір вчені вважали, що він відповідає не за тягу до солодкого, а за те, як організм реагує на інсулін, "готуючи" його до припливу глюкози та інших нутрієнтів.

Дослідники провели експерименти на мишах і макаках і з'ясували, що молекули FGF21 з кровотоком потрапляють в мозок і починають впливати на роботу гіпоталамуса (він вважається "харчовим центром" мозку). Гормон впливає на рецептори, що відповідають виключно за поїдання солодкої їжі, змушуючи їх вважати, що організм отримав достатньо цукру.

У ході експериментів вчені вирішили перевірити, що буде, якщо в організмі не буде вироблятися гормон або навпаки, з'явиться його надлишок. У результаті, в першому випадку тварини не могли зупинитися, поїдаючи солодощі, а в другому - з введенням навіть невеликої кількості FGF21 у них начисто пропадала тяга до солодкого.

За словами вчених, гормон впливає схожим чином і на тягу до спиртного, що дозволяє в принципі використовувати дану речовину для боротьби з ожирінням, алкоголізмом і діабетом. Однак спочатку потрібно оцінити всі можливі побічні ефекти, перш ніж намагатися використовувати відкриття в медичних цілях, підкреслюють дослідники.

Loading...