Паління веде до безпліддя і ранньої менопаузи у жінок

Паління веде до безпліддя і ранньої менопаузи у жінок

Дослідники з Онкологічного інституту Росвелла Парку (Roswell Park Cancer Institute) відзначають, що мова йде як про активне, так і пасивне паління.

Джерело: Відомості

Ендрю Хіланд (Andrew Hyland) і його колеги проаналізували дані 160 000 жінок, які збиралися з 1991 року. Дослідники вивчили інформацію про репродуктивне здоров'я жінок, період  настання менопаузи, а також те, були вони пасивними чи активними курцями.

Американські вчені попереджають, що у людей, які живуть з курцями, підвищений ризик серцево-судинних захворювань і порушення обміну речовин. Це пов'язано з тим, що тютюновий дим знижує чутливість клітин до інсуліну, сприяючи збільшенню ваги пасивних курців. Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Виявилося, що у жінок, які курять (навіть, якщо вони відмовилися від цієї шкідливої ​​звички), безпліддя діагностували на 14% частіше, ніж у жінок, які не палять. Жінки, що палять на 26% частіше стикалися з ранньої менопаузою.

Ті ж, хто регулярно піддавався дії тютюнового диму, наприклад, жив з курцем більше 10 років, на 18% частіше стикалися з безпліддям або ранньою менопаузою.

Втім, дослідники поки не з'ясували, як саме куріння впливає на раннє настання менопаузи. Найімовірніше позначається негативний ефект токсичних речовин, що містяться в тютюновому димі, які впливають на роботу гормонів і репродуктивну систему.

Вчені відзначають, що на даний час це найбільше дослідження, в якому було проаналізовано вплив пасивного куріння на репродуктивне здоров'я жінок, пише universityherald.

Loading...