Скільки потрібно йоду для нормального функціонування організму

Скільки потрібно йоду для нормального функціонування організму

У достатній кількості йоду потребують всі незалежно від статі і віку, і особливо вагітні жінки і діти.

Джерело: Відомості

Йод - найважливіший компонент гормонів щитовидної залози, які регулюють різні біохімічні процеси: синтез білка, ферментативну активність, метаболізм - процес перетворення їжі в енергію. У достатній кількості йоду потребують всі незалежно від статі і віку, і особливо вагітні жінки і діти - гормони щитовидної залози необхідні для правильного розвитку скелета і центральної нервової системи плода та новонародженого.

Фахівці ВООЗ, ЮНІСЕФ та Міжнародної ради з контролю за йододефіцитними захворюваннями (ICCIDD) вважають, що вагітним жінкам необхідно отримувати 250 мкг (мікрограмів) йоду в день. У США рекомендована добова норма йоду для новонароджених до півроку становить 110 мкг, після семи місяців - 130 мкг. Дорослого доза -  150 мкг, і чоловікам, і жінкам. Дітям  1-3 роки – 90 мкг,  4-8 років – 90. 9-13 років – 120 мкг. Підліткам  14-18 років – 150 мкг.

Звідки черпати йод

Концентрація йоду в тому чи іншому продукті може сильно варіюватися. Так, в 1 г водоростей - кращого харчового джерела йоду - міститься від 16 до 2900 мкг. Йдеться, наприклад, про морську капусту або ламінарії. До багатих йодом продуктів належить тріска (в невеликій порції майже 100 мкг), а от концентрація йоду в овочах, фруктах, м'ясі, молоці та зернових залежить від вмісту цього мікроелемента в грунті, застосування добрив і штучного зрошення.

Близько 70% сімей у всьому світі додають у їжу йодовану сіль. Для йодування ВООЗ рекомендує застосовувати йодид калію, він стабільніший і підходить для країн з тропічним кліматом. Невелике дослідження показало, що йодид калію майже повністю всмоктується в організмі людини. У США для цих цілей також використовують йодид міді. Йод також міститься в грудному молоці, його спеціально додають в дитяче харчування.

Харчові добавки вживати з обережністю

Біологічно активні добавки та мультивітамінні комплекси зазвичай містять йодид калію або йодид натрію, у продажу можна зустріти «цілюще-профілактичні» каші з морською капустою. Проблема в тому, що вміст йоду в деяких добавках істотно перевищує допустиму добову норму, а це може бути небезпечно для здоров'я.

Американська асоціація фахівців щодо захворювань щитоподібної залози не рекомендує приймати добавки, в яких міститься більше 500 мкг йоду. Великі дози йоду здатні змінити роботу щитовидної залози і призвести до різних наслідків, у тому числі збільшення ваги.

Лікарі радять приймати йод додатково під час вагітності та годування груддю, в інших випадках цей мікроелемент краще отримувати разом із звичайною їжею (раціон при цьому повинен бути різноманітним). Пам'ятайте, препарати йоду не можна приймати безконтрольно; щоб переконатися у відсутності протипоказань, необхідно проконсультуватися з ендокринологом.

Одночасне застосування харчових добавок, які містять йод і сечогінних засобів або ліків для лікування високого кров'яного тиску  може призвести до гіперкаліємії - надлишку калію в організмі.

Дефіцит йоду – небезпечно для організму

Йододефіцит може призвести до тяжких наслідків: порушення синтезу гормонів або збільшення щитовидної залози (зобу). Через нестачу йоду знижується народжуваність населення, збільшується дитяча смертність, зростає число випадків розумової відсталості. Залишається неясним, чи підвищується ризик розвитку раку щитовидної залози через дефіцит йоду в організмі, але в тих регіонах, де більшість населення не отримує цей мікроелемент в достатку, спостерігається більш висока частка агресивного раку щитовидної залози.

Loading...