До розвитку шизофренії можуть мати стосунок мікроби, що мешкають у роті

До розвитку шизофренії можуть мати стосунок мікроби, що мешкають у роті

Не виключено, що мікрофлора ротової порожнини діє на мозок не безпосередньо, а через імунну систему.

Джерело: Відомості

Уявлення про особливий «запах шизофренії» тримається в медичному середовищі вже близько століття й тісно пов'язане з забобонами про заразність цієї хвороби, хоча дотепер ні те, ні інше не доведено. Але якщо надалі нова знахідка підтвердиться, вона може дати як мінімум новий потужний засіб діагностики цього непростого захворювання, а як максимум — дозволить переосмислити наші уявлення про його природу.

 «Мікрофлора ротової частини глотки в шизофреніків має інший склад, ніж у здорових людей, — говорить один з авторів роботи Едуардо Кастро-Наллар (Eduardo Castro-Nallar). — Наше дослідження показує зв'язок між хворобою і, наприклад, молочнокислими бактеріями».

Взагалі, чим більше ми дізнаємося про життя та вплив мікроорганізмів, що населяють різні ділянки нашого тіла, тим з більшою повагою змушені до них ставитися. Вони відіграють величезну роль не тільки в травленні, але й у роботі імунітету та можуть впливати навіть на нашу поведінку. З іншого боку, певні зв'язки виявлені й між шизофренією та імунітетом — не виключено, що мікрофлора ротової порожнини діє на мозок не безпосередньо, а через імунну систему.

Однак, схоже, що повірити в це важко навіть самим авторам. «Наші результати вказують на зв'язок між складом мікрофлори та шизофренією, однак робота потребує подальшого підтвердження, —говорить один із учених. — Але результати дуже інтригують», пише Naked Science.

Loading...