Вживання жирних сортів риби може знизити рівень холестерину на 25-30%

Вживання жирних сортів риби може знизити рівень холестерину на 25-30%

Жирні кислоти омега-3 містяться в лососеві, тунці, сардинах та інших видах риби.

Джерело: Відомості

Термін «жирна риба» може звучати не дуже привабливо, але насправді це найсмачніші та найкорисніші дари моря. Жирні види риби, такі як лосось, тунець, скумбрія, форель, містять багато жирних кислот омега-3 - корисних жирів, на відміну від шкідливих насичених жирів, які містяться в більшості видів м'яса. Така риба повинна бути основною їжею для серця.

Доведено, що жирні кислоти омега-3 знижують рівень тригліцеридів, що містяться в крові. Експертам не відомий точний механізм їх дії, однак жирні кислоти омега-3 можуть уповільнити розвиток бляшок на стінках артерій і зменшити запалення по всьому організму.

В ході одного важливого наукового огляду вчені виявили, що вживання жирних кислот омега-3 разом з риб'ячим жиром може знизити рівень тригліцеридів на 25-30%. Результати були опубліковані в Американському журналі клінічної дієтології в 1997 році.

Важливо пам'ятати: те, як ви готуєте рибу, майже так само важливо, як і те, який вид риби ви їсте.

«Спосіб приготування будь-яких продуктів дуже важливий для рівня холестерину, - говорить Кіча Харріс. - Завжди краще запікати, смажити на відкритому вогні або варити на пару». Вся користь риби зникає, якщо ви смажите її на рослинному маслі.

Американська асоціація серця рекомендує людям вживати як мінімум дві порції риби на день.

Варто також пам'ятати, що жирна риба, як і раніше, залишається жирною. Хоч вона і має багато корисних властивостей, вона також містить багато калорій.

Крім того, надмірне вживання деяких видів риби може нести в собі певні ризики. Наприклад в деяких морських сортах риби, таких як тунець, міститься ртуть.  Лосось може містити токсини, такі як ПХБ. Це особливо небезпечно для маленьких дітей і вагітних жінок або жінок, які планують завагітніти.

 

Loading...