Жінки-керівники швидше за чоловіків впадають у депресію

Жінки-керівники швидше за чоловіків впадають у депресію

Якщо чоловік-керівник відчуває себе більш впевнено, то в жінки така посада може викликати депресію.

Джерело: Відомості

Учені зробили висновок, що керівна робота впливає на жінок і чоловіків абсолютно по-різному. Якщо чоловік-керівник відчуває себе більш впевнено, то в жінки така посада може викликати депресію.

Психологи вивчили 1300 чоловіків і 1500 жінок, які були випускниками вищої школи у Вісконсині. Ці люди займали різні, у тому числі й керівні посади. Якщо говорити про жінок, які не перебували на керівних посадах, то їхня схильність до депресії була тотожною з аналогічним показником у чоловіків.

Депресія в жінок ставала більш вираженою, коли вони отримували можливість наймати та звільняти персонал або, наприклад, визначати заробітну платню. Однак, як показало опитування, такі жінки були задоволені своїм соціальним становищем. Це якойсь мірою парадокс, оскільки останній аспект, навпаки, свідчить про хороше душевне здоров'я людини.

Психологи спробували пояснити це явище наявністю в суспільстві певних стереотипів. На роботі жінкам-керівникам нерідко доводитися носити своєрідну маску «маску», що приховує притаманні жінкам риси. Жінка може не мати яскраво виражених лідерських якостей, але їй доводиться зображати лідера. Простіше кажучи, вона зобов'язана здаватися тією, ким не є.

Раніше дослідники з університету Тель-Авіва та Хайфи дійшли до висновку, що жінки більше за чоловіків втомлюються на роботі. При цьому їхня заробітна плата менша. Учені досліджували 9 тис. жінок і 8,5 тис. чоловіків з різних країн світу. Виявилося, що жінки на роботі переживають більший стрес і відчувають себе більш виснаженими, ніж чоловіки.

Психологи стверджують, що жінка-директор також може зіткнутися з соціальною ізоляцією або упередженим ставленням з боку колег. Відзначимо, що більшість чоловіків не зазнає труднощів, про які ми говорили вище.

Loading...