Учені розвінчують міфи про рак

Учені розвінчують міфи про рак

Не все те, що ми чуємо, є правдою.

Джерело: Відомості

Міф 1: Стільникові телефони та цукрозамінники можуть викликати рак.

Ця думка доволі поширена — але все ж помилкова. Популярною вона стала завдяки дослідженням, що проводилися в 1970-і роки, у яких був показаний деякий зв'язок між вживанням цукрозамінників та раком. Але ж дослідження проводили на тваринах, а людина не має до них ніякого стосунку. А ось зайва вага, викликана в тому числі й надмірним вживанням цукру (а не цукрозамінників), навіть дуже сприяє онкологічним захворюванням.

Те саме стосується й стільникових телефонів. Були вчені, які показували наявність зв'язку між розвитком раку та використанням стільникового зв'язку, проте знайшлися й дослідники, які цей зв'язок спростували. Тому зараз Управління контролю за продуктами та ліками США і Всесвітня організація охорони здоров'я вважають, що відомостей про шкоду мобільних телефонів немає. А от куріння, вживання алкоголю та неправильне харчування (відсутність в раціоні свіжих овочів і наявність солодкої та жирної їжі).

Міф 2: Темношкірі не хворіють на рак шкіри.

Точно така ж омана, правда, з деякими застереженнями. Біла шкіра дійсно збільшує шанси дістати меланому або інші види раку шкіри. Але це не означає, що смагляві люди не страждають від цих захворювань. Проблеми темношкірих людей пов'язані ще й з тим, що ні вони самі, ні лікарі часто не беруть до уваги перші ознаки раку шкіри, оскільки смаглявий шкірний покрив часто «маскує» їх. Тому темношкірі пацієнти, як правило, потрапляють до лікаря лише на останніх стадіях захворювання.

Міф 3: Жир шкідливий для серця, але не викликає рак.

Ще як викликає. За інформацією Американського онкологічного товариства, зайва вага має стосунок до кожної п'ятої смерті від раку. Надлишок жиру в нашому організмі здатний спровокувати розвиток колоректального раку, онкології нирок, підшлункової залози, жовчного міхура, щитовидки та простати.

Крім того, зайва вага ускладнює прогноз у випадку, якщо рак вже діагностовано. Речовини, що виділяють жирові клітини (естроген, адипокіни, інсуліноподібний фактор росту), гальмують і без того складний процес лікування.

Міф 4: Раком неможливо заразитися.

З цим сперечатися ніхто не збирається: зрозуміло, рак не передається від людини до людини. Але це стосується лише самого захворювання, а ось деякі віруси, які пов'язані з онкологією, «підчепити» дуже навіть легко. Так, за останнє десятиліття дуже змінилася ситуація щодо раку рота і горла — якраз у зв'язку з передачею вірусу папіломи людини (HPV). Свого часу цими видами раку страждали, як правило, курці й алкоголіки, сьогодні ж до 70% випадків пов'язані саме з вірусом папіломи. HPV передається за допомогою орального сексу та призводить до захворювання через тривалий час — після сорока та п'ятдесяти років.

Міф 5: Крем від засмаги захищає від раку шкіри.

На жаль, ні. Медики одностайно стверджують: пора заборонити словосполучення «здорова засмага». Ніякої здорової засмаги не буває, це підтверджено безліччю досліджень і просто наочних випадків. Шкіра, потемніла під впливом ультрафіолетових променів — чи то від сонця, чи від солярію, — вже постраждала, тому ризик розвитку раку збільшився. Не кажучи вже про ризик передчасного старіння шкіри та появи на ній коричневих плям.

Крем від засмаги не здатний захистити вас від раку. Активатор засмаги дає лише мінімальний захист від сонячних променів — приблизно SPF-3. Якщо ж ви «згорите» на сонці всього один раз, шанси отримати смертельну меланому відразу ж зростуть. Крем від засмаги, безумовно, потрібен, але його недостатньо. Намагайтеся проводити менше часу на сонці з 11 до 14 годин, адже саме в цей час потік ультрафіолету найсильніший.

Loading...