Медики створили наногранату, яка дозволяє доставляти протиракові ліки до ураженого органу

Медики створили наногранату,  яка дозволяє доставляти протиракові ліки до ураженого органу

Спрацьовує така граната при температурі 42 градуси.

Джерело: Відомості

Учені-медики з Університету Манчестера у Великобританії розробили особливу теплову «гранату» на основі ліпосом, яка дозволяє доправляти протиракові ліки прямо до мети, не завдаючи шкоди організмові. Спрацьовує граната при тепловому впливові на пухлину.

Як повідомляє офіційний сайт Манчестерського університету, команда вчених під керівництвом професора Костаса Костарелоса створила особливу упаковку для протиракових ліків. Тези свого дослідження фахівці представили в Ліверпулі на конференції по боротьбі з раком.

Медичні препарати упаковуються в крихітні бульбашки жиру, так звані ліпосоми. Манчестерські медики змінили структуру ліпосом у такий спосіб, що їхня стабільність стала залежати від температури довкілля. Вони зберігають свою цілісність за нормальної температури тіла, а при нагріванні — «вибухають». 

«Ліпосоми можуть безпечно подорожувати всередині тіла пацієнта, несучи ліки до ракової пухлини. Після того, як вони досягнуть «гарячої точки», ліки виплеснуться назовні. Це дозволяє нам більш ефективно транспортувати ліки до пухлини, скорочуючи шкідливий вплив препарату на здорові клітини», — розповів професор Костас Костарелос.

Стабільність «наногранат» залежить від температури докілля. За температури 42 °C вони руйнуються і вихлюпують свій вміст назовні. «У нашому випадку теплова «чека» встановлена ​​на температурі в 42 градуси за Цельсієм, що всього на кілька градусів вище, ніж нормальна температура тіла. І хоча ми перевірили роботу наших «гранат» поки що тільки в лабораторії, існує ряд способів «нагріти» ракові клітини в організмі пацієнтів, частину з яких вже використовують у медичній практиці», — заявив професор Костарелос.

Такий спосіб лікування особливо актуальний для пухлин на поверхні тіла (рак шкіри, шиї, голови), які простіше нагріти. Також підвищити температуру окремих ділянок тіла вчені пропонують за допомогою спеціальних зондів і навіть ультразвуку. «Наногранати» вже пройшли випробування на мишах. Як сподіваються вчені, найближчим часом їм вдасться отримати дозвіл на продовження експериментів і розпочати клінічні випробування подібних «гранат».

«Використання таких ліпосом завжди було чимось на зразок Священного Грааля для наномедицини. Це дослідження вперше показало, як ми можемо створювати ліпосоми, які будуть знищувати ракові клітини та зберігати здорові клітини в непошкодженому вигляді», — прокоментував винахід манчестерських колег координатор конференції в Ліверпулі Чарльз Суонтон.

Loading...