Створені ГМО-помідори, що уповільнюють старіння

Створені ГМО-помідори, що уповільнюють старіння

Британські генетики зробили ще один крок на шляху до запобігання процесів старіння людського організму.

Джерело: Відомості

Мова йде про спеціально модифіковані помідори.

Нові трансгенні помідори мають м’якоть з високим вмістом ресвератрола - потужного антиоксиданту з червоного вина. Він може уповільнити старіння організму і запобігти розвитку такого страшної недуги як хвороба Альцгеймера. Самі вчені акцентують увагу на складності вирощування багатьох рослин, що мають для медицини першорядне значення. Однак тепер це завдання спростилося. «Наше дослідження дає нам фантастичну за своїми можливостями платформу для швидкого виробництва цих корисних речовин в томатах», - говорить один з учасників проекту Ян Чжан (Yang Zhang).

Результати були досягнуті під час експериментів з геномом резуховидки Таля (Arabidopsis thaliana) - «родича» капусти. Ця рослина є в певному сенсі аналогом лабораторних мишей. Геном резуховидки Таля містить ген AtMYB12, який задіяний у зборі білка. Ця ділянка ДНК була пересаджена в геном звичайних томатів і модифікована для того, щоб стимулювати клітини плоду для вироблення ресвератролу і генистеїну. Відзначимо, що ці речовини також містять виноград і садові боби.

 Експеримент показав, що ГМО-помідори можуть виробляти потрібні речовини в «промислових обсягах». Один помідор, наприклад, містить таку ж кількість ресвератрола, як 50 пляшок червоного вина. А от кількість генистеїна стільки ж, скільки міститься в 2,5 кілограма бобів.

Створені вченими помідори можна просто вживати в їжу або ж використовувати для отримання ліків. Але чи не найважливіше полягає в тому, що описану методику можна застосовувати для отримання інших рослинних компонентів тих чи інших препаратів. Зараз ціна таких ліків занадто висока через те, що вирощування сировини вимагає багато часу.

 Раніше, нагадаємо, дослідники вивели ГМО-помідори, які не поступаються за кількістю вітамінів журавлині і чорниці. Одна з їхніх відмінних особливостей - темний багряний колір. За створення таких помідорів, до речі, відповідальні ті ж вчені (центр Джона Іннеса, Великобританія), які представили результати нового експерименту.

 

Loading...