За ДНК можна передбачити сексуальну орієнтацію чоловіка

За ДНК можна передбачити сексуальну орієнтацію чоловіка

Фахівці досліджували 37 пар ідентичних близнюків.

Джерело: Відомості

Американські дослідники заявили про відкриття методу передбачення сексуальної орієнтації чоловіків на основі молекулярних маркерів, які контролюють структуру ДНК.
Як повідомляє Reuters, результати дослідження були нещодавно представлені на зустрічі американського Товариства генетики (American Society of Human Genetics) в Балтіморі вченими з Каліфорнійського університету, однак офіційно поки не опубліковані.
Фахівці досліджували 37 пар ідентичних близнюків, з яких один був гомосексуальної орієнтації, а інший гетеросексуальної, а також 10 пар близнюків, обидва з яких були гомосексуалістами.
У ході дослідження було встановлено, що за наявністю специфічних епігенетичних міток в дев'яти областях людського генома можна передбачити сексуальні вподобання з точністю до 70%.
За визначенням вчених, епігеном є своєрідним «перемикачем» в людині, здатним включити або відключити індивідуальні гени в ДНК. Впливати на епігенетичний фактор можуть різні складові: навколишнє середовище, спосіб життя, вплив хімічних речовин і навіть батьківське виховання. «Наскільки нам відомо, це перша в науці прогнозна модель для сексуальної орієнтації, підготовлена ​​на основі молекулярних маркерів», — прокоментував результати дослідження один з його авторів, фахівець школи медицини Девіда Геффена при Університеті Каліфорнії Так Нгун.
Тим часом експерти поки ставляться до дослідження неоднозначно, стверджуючи, що передчасно робити якісь висновки про передбачувану силу епігенетичних маркерів. За словами професора генетики з Університету штату Юта Крістофера Грегга, поки незрозуміло, чи буде працювати метод поза межами групи близнюків, які брали участь у дослідженні. Нерідко буває, що висновки експериментів з малою кількістю учасників спростовуються при перенесенні на велику аудиторію. «Обсяг вибірки занадто малий. Заява не має сили», — категорично резюмував на саміті в Балтіморі професор генетики Пен Цзінь з Університету Еморі в Атланті. У підсумку каліфорнійським дослідникам запропонували не поспішати з висновками.

Loading...