Вчені довели, що інформація про життя батьків передається дітям разом з генами

Вчені довели, що інформація про життя батьків передається дітям разом з генами

А також поширюється не тільки на людей, але й на тварин та рослин.

Джерело: Відомості

Вчені з'ясували, як шкідливі звички батьків передаються на генному рівні їх дітям і навіть онукам. Експерти встановили механізм роботи епігенетичної пам'яті.

ДНК людей міститься всередині білків гістонів, які впливають на зчитування окремих генів. Білки ніби виступають своєрідною обгорткою генетичного матеріалу. Останнім часом вчені почали помічати, що гістони беруть участь у передачі інформації від одного покоління до іншого. До слова, поширюється це не тільки на людей, але й на тварин та рослин.

Батько передає своєму потомству епігенетичні пам'ять, яка може впливати на все його життя: схильність до хвороб, шкідливих звичок, навіть якість життя і сексуальні вподобання — все залежить від тієї інформації, яку ген несе від батька дитині.

Вчені з університету в Монреалі поставили експеримент, щоб з'ясувати, як відбувається передача інформації та чи можна на це вплинути. Для досліджень були вирощені миші зі зміненим геном KDM1A, який відповідає за стирання епігенетичних міток з гістонів у період зростання сперматозоїдів і яйцеклітин.

Науковці видалили переважну більшість епігенетичних міток зі сперматозоїдів, змінивши тим самим гени, передані своєму потомству батьками. У результаті в мишенят, народжених від «підчищених» батьків, були виявлені серйозні дефекти в розвитку, аномалії в будівництві скелету. Багато мишенята навіть не дожили до народження.

Більше того, чистка генів вплинула не тільки на перше, але й на наступне потомство: у мишенят, народжених від «дефективних» мишей, також спостерігалися проблеми зі здоров'ям.

У результаті вчені зробили висновок, що епігенетична пам'ять здійснює вирішальний вплив на еволюцію людини та тварини та продовження роду, а також на розвиток важких хвороб, повідомляється в статті Science.

Loading...