Накрали лісу на 47 мільйонів гривень

Накрали лісу на 47 мільйонів гривень

60 відсотків підозрюваних - це працівники лісгоспів, решта - представники контролюючих органів та комерційних структур.

Джерело: Відомості

Більше місяця працівники Департаменту захисту економіки проводять превентивні заходи у лісовій сфері. Вилучено лісодеревини на 23,5 мільйона гривень. На майно злочинців накладено арешт, загальна сума якого перевищує 17 мільйонів гривень, а експорт лісопродукції знизився в 10 разів.

У 2016 році за матеріалами працівників Департаменту відкрито 505 кримінальних проваджень у лісовій сфері, в тому числі 197 у сфері службової діяльності, 113 - розкрадань, 26 - пов'язаних з використанням бюджетних коштів, 12 - неправомірна вигода.

Сума збитків за відкритими кримінальними провадженнями склала понад 47 мільйонів гривень. Якщо проаналізувати матеріали, то 60 відсотків підозрюваних - це працівники лісгоспів, решта - представники контролюючих органів та комерційних структур. На даний час 86 особам повідомлено про підозру, до суду скеровано 134 кримінальні провадження.

Виявлення правопорушень, пов'язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, припинення втрат державного бюджету за результатами проведених незаконних зовнішньоекономічних операцій при експорті лісоматеріалів, а також відшкодування державі завданих збитків - одні із головних задач працівників ДЗЕ у протидії зі злочинами у лісовій сфері.

Як результат, з початку року оперативники Департаменту вилучили 10 тисяч кубічних метрів лісопродукції, вартість якої за попередніми оцінками становить 23,5 мільйона гривень. Окрім того, на майно злочинців накладено арешт на суму понад 17 мільйонів гривень.

За словами начальника Департаменту Ігоря Купранця, оперативники провели 6,5 тисяч оглядів при відправці лісопродукції в режимі "експорт". Були виявлені численні порушення під час оформлення продукції, здебільшого вказані у митних деклараціях відомості не відповідали реальним показникам. 

Так, за останній місяць експорт лісопродукції знизився в 10 разів. Якщо раніше щомісяця на експорт було заявлено 1,5-2 тисячі вагонів, а в добу йшло 250-300, то станом на сьогодні в добу йде 50. За час проведення масштабних профілактичних заходів, ініційованих ДЗЕ, оперативники підрозділу вилучили понад 3 тисячі кубічних метрів лісу на суму понад 5,5 мільйонів гривень.

До Міністерства економічного розвитку і торгівлі України направлено листи щодо застосування до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, в діях яких встановлені факти порушення законодавства під час експорту лісопродукції, санкцій в порядку ст. 37 ЗУ "Про зовнішньоекономічну діяльність (ЗЕД)".

Національною поліцією, зокрема Департаментом захисту економіки, проводяться заходи з детінізації зовнішньоекономічної діяльності. 

Ігор Купранець також наголосив, що мобільні групи продовжують стежити за дотриманням законності в лісовій сфері і зовнішньоекономічній діяльності. 

Нагадаємо, що на території України проводяться масштабні загальнодержавні профілактичні заходи. Створено мобільні групи з числа співробітників Департаменту захисту економіки Нацполіції, так само задіяні і співробітники фіскальної служби.

Loading...