Розстрочка на комунальні платежі легалізує відбирання житла українців

Розстрочка на комунальні платежі легалізує відбирання житла українців

Запропонований урядом механізм розстрочки платежів за комунальні послуги несе в собі ряд «підводних каменів».

Джерело: Відомості

Найголовнішим ризиком стане легальне відбирання житла з боку колекторських компаній, які будуть наймати енергокомпанії для примусу до сплати боргу. Тонкощі нової ініціативи уряду пояснила глава виконкому «Успішна країна» Наталія Дмитриченко.
Наталя Дмитриченко бачить два ключових ризики в разі впровадження механізму розстрочки платежів за комунальні послуги терміном на 12 місяців. Перший - це приватні судові виконавці, яких президент Порошенко нещодавно наділив правом "вибивати" заборгованості і забирати майно за борги.
«У разі, якщо виплата розстрочки прострочена і досягає 14 500 грн, енергокомпанія або комунальне підприємство в праві звернутися до колекторів, які вже наділені правом стягнути борг, продавши ліквідне майно боржника, яким є автомобіль або квартира», - пояснює Дмитриченко.
Ще одним ризиком, на думку Дмитриченко, стане відмова боржника у виїзді з країни.
«Уряд таким чином може подавати сигнали ЄС, який стурбований, що в разі впровадження безвіза на Захід хлинуть тисячі українських нелегалів. Тепер приводу для занепокоєння не буде - всіх неплатоспроможних і «проблемних» українців просто не випустять з країни», - припускає голова виконкому «Успішної країни».
В цілому, Наталя Дмитриченко зазначає, що розстрочка на оплату компослуг - це критичний симптом соціально-економічного становища українців. Адже раніше люди брали в розстрочку квартири та автомобілі.
Нагадаємо, раніше представники «Успішної країни» заявляли, що знизити вартість послуг ЖКП на 15% можливо завдяки зниження ПДВ на комунальні послуги до 5%. Це дозволило б економити середній українській сім'ї до 1000 гривень на рік.

Loading...