Чому Кабмін продовжив газові пільги для українців на один місяць

Чому Кабмін продовжив газові пільги для українців на один місяць

Побоюючись народного гніву і повного байкоту оплати платіжок за ЖКП, Яценюк відстрочив скасування пільгової ціни на 1 місяць, залишивши цю проблему майбутньому прем’єру.

Джерело: Відомості

Світові тенденції зниження цін на енергоносії не мають ніякого відношення до продовження газових пільг для українців до 1 травня 2016 року. Таку думку висловив керівник "публічного аудиту» Максим Гольдарб.

"Світові тенденції зниження цін на енергоносії тут ні до чого. Просто у влади включився принцип самозбереження. Вона розуміє, що люди на межі, що її винесуть разом з кріслами з її затишних кабінетів. За 2 роки бездумної антисоціальної політики народ досяг точки кипіння і ненависті до реформаторів, люди доведені до відчаю і готові відмовитися від божевільних платежів за комуналку. Вони розуміють, що з 1 квітня багато в країні, за призовом тарифної мобілізації, відмовляться платити за комуналку, адже на тлі всього цього має бути чергове "економічно обґрунтоване» підвищення тарифів, заплановане Яценюком. Вони розуміють, що злодійство на тарифах і на ціні на газ вже занадто очевидне», - переконаний експерт.

За його словами, саме побоюючись народного гніву і повного байкоту оплати платіжок за ЖКП, Яценюк натиснув на гальма і відстрочив скасування пільгової ціни на 1 місяць, залишивши цю проблему майбутньому прем'єру.

"Всеукраїнський тарифний протест на сьогодні підтримують десятки тисяч людей. Особисто я щодня отримую сотні відгуків підтримки і питань з приводу того, як діяти, як протистояти, як захиститися від державної машини. Тому, якщо люди будуть далі консолідуватися і займати свою позицію, а не вестися на обмани, заморочки під назвами "субсидії", "так сказав МВФ" (як бачите, Яценюк сам порушив свою програму і зобов'язання перед МВФ), люди переграють і зламають цю ситуацію», - каже Гольдарб.

За розрахунками "Публічного аудиту", завдяки завищеним тарифам на рік монополії отримують близько 150 млрд грн. «У даному випадку уряд і національний регулятор їм підіграють. Чому? Все дуже просто: вони і в темі, і «в частці». Минулий рік показав, що все саме так і є. Це буде тривати до тих пір, поки люди будуть готові платити. ! Як тільки українці зрозуміють, що єдиним способом боротьби з такою тарифною політикою є масові неплатежі, як тільки країна відмовиться платити, все стане на свої місця », - резюмує експерт.

Нагадаємо, з 1 квітня 2016 року подорожчають опалення та гаряча вода - це пов'язано з підвищенням ціни газу для підприємств ТКЕ. Сьогодні тепловики купують газ за фіксованою ціною 2,994.3 грн за тис. кубів, а з 1 квітня ціна складе близько 5500 грн, що призведе до подорожчання тепла і гарячої води в середньому на 80%.

Середня ціна 1 Гкал по Україні збільшиться з 650 грн до 1100-1200 грн, а в деяких областях досягне 1800 грн.

Середня ціна опалення без лічильника збільшиться з 18 до 32 грн за 1 кв. м, а в деяких областях і до 50 грн.

Середня ціна куба гарячої води може вирости з 40 до 72 грн., А в окремих регіонах вона наблизиться до 100 грн.

Це підвищення Кабмін Яценюка запланував ще рік тому - так він декларує рух до «ринкових відносин». Ще одне підвищення вже намічено на квітень наступного року.

Loading...