Вчинено замах на екс-президента Гаїті Арістіда

Вчинено замах на екс-президента Гаїті Арістіда

Його кортеж був обстріляний невідомими.

Джерело: Відомості

У понеділок, 20 березня, в столиці Гаїті Порт-о-Пренсі скоєно замах на екс-президента країни, лідера партії "Фамій Лаваляс" Жан-Бертрана Арістіда. Його кортеж був обстріляний невідомими. Пострілами була пошкоджена задні двері автомобіля, де сидів політик. Сам Арістід не постраждав, але інший пасажир цього автомобіля був госпіталізований з пораненнями.

Жан-Бертрана Арістід здобув освіту у Великобританії, Ізраїлі та Канаді. Католицький священик Жан-Бертран Арістід є одним з найяскравіших громадських діячів Гаїті, який бере участь в політичному житті країни з 1990 року, коли на Гаїті вперше після 30-річного правління клану Дювальє відбулися вільні президентські вибори. Тоді він був обраний президентом країни, але вже в 1991 році був повалений в результаті військового перевороту.

У 1994 році зусиллями Ради Безпеки ООН на Гаїті було відновлено демократичне правління Арістіда. У 2001 році політик знову був обраний главою держави, але через три роки після прийняття новим урядом низки непопулярних заходів в країні спалахнув антиурядовий заколот, який призвів до державного перевороту, відставку і вигнання Арістіда. У 2011 році екс-президент повернувся на батьківщину, в 2014 році по відношенню до нього відкрили справу про корупцію, яка розслідується й досі.

Loading...