Церква Норвегії остаточно відділяється від держави

Церква Норвегії остаточно відділяється від держави

У королівстві завершується релігійна реформа.

Джерело: Відомості

Починаючи з 1 січня 2017 року євангелічно-лютеранська Церква Норвегії буде остаточно відділена від держави. Таким чином в королівстві завершується релігійна реформа, після якої церква стане самостійною юридичною особою, повідомляє агентство «Азертадж».

Церква Норвегії утворилася в 1537 році в результаті Реформації завдяки якій більшість парафій Датсько-норвезької унії вийшло з-під влади католицької церкви. Лише в 1845 році парламент Норвегії, на той час стала напівавтономною частиною Швеції, дозволив діяльність в країні інших релігійних організацій, однією з яких стала незалежна від держави Вільна Церква, заснована в 1877 році.

Довгий час норвезька Церква залишалася державною, і це було закріплено в законодавстві і конституції королівства. Однак у 2012 році в основний закон королівства були внесені зміни, згідно з якими Норвезька Церква стала народною, а євангельське лютеранство втратило статус державної релігії.

Реформи, які вступлять в силу з нового року дозволять Церкви Норвегії стати остаточно незалежної від влади країни. Так, держава і король втратять право призначати її єпископів і пробстів (старших пасторів в певному географічному регіоні, підлеглих єпископу), а всі її священнослужителі втратять статус держслужбовців.

 

Loading...