Учені зі США описали «ілюзію плаща-невидимки»

Учені зі США описали «ілюзію плаща-невидимки»

Навіть спеціалізовані експерименти не змогли зруйнувати «ілюзію невидимки».

Джерело: Відомості

Учені зі Сполучених Штатів Америки дослідили психологічну ілюзію, відому як «ілюзія плаща невидимки», котра проявляється у вигляді помилкової думки щодо процесу спостереження людьми один за одним. Матеріал, присвячений дослідженню, з'явився на сторінках видання Journal of Personality and Social Psychology, повідомляє Planet-Today.

 Дивно, але факт — люди, в основній своїй масі, вважають себе більш спостережливими, ніж інші. Що, як нескладно припустити, не може бути правдою в реальності.

Дослідники проаналізували декілька здійснених раніше соціологічних опитувань, в ході яких люди ділилися своїми наглядовими здібностями і зіставляли їх з аналогічними, наявними в інших людей.

«Майже всі люди вважають, що вони спостерігають за кимось іншим частіше, ніж цей самий гіпотетичний хтось інший спостерігає за ними Це, звичайно ж, не більше, ніж ілюзія, обумовлена особливостями людського розуму», — кажуть автори дослідження, співробітники Єльського університету.

Дивно, але навіть спеціалізовані експерименти не змогли зруйнувати «ілюзію невидимки» — люди, як виявилося, завжди вважають, що дивляться на незнайомців першими, раніше, ніж ті звертають увагу на них.

 

Loading...