Посольство США у Вільнюсі вимагає пояснень у Литви за продаж подарованої ними зброї

Посольство США у Вільнюсі вимагає пояснень у Литви за продаж подарованої ними зброї

Штати хочуть знати, яким чином подаровані литовському війську 1999 року напівавтоматичні гвинтівки М14 потрапили до приватних осіб.

Джерело: Відомості

Посольство США у Вільнюсі попросило литовський уряд пояснити, яким чином подаровані литовському війську 1999 року напівавтоматичні гвинтівки М14, що використовувалися американською армією під час війни у В‘єтнамі, потрапили до приватних осіб.

2014 року 10 гвинтівок було передано підлеглому міністерству внутрішніх справ Литви Фондові зброї. А той відкрито продав 8 одиниць цієї зброї, хоча це забороняє угода зі США. Тепер троє покупців відмовляються повернути гвинтівки, говорить Євроньюс.

“Ці гвинтівки – дуже ориґінальні. Вони – з війни у В‘єтнамі. Тож ці троє намагаються нам довести, що зброя має колекційну вартість, і що вона коштує від 10 до 25 тисяч доларів. Ну, знаєте… Це – точно, що ні ми, ні держава не можемо заплатити їм таку суму грошей. Тож домовленість – неможлива. Тому ми почекаємо на ухвалу суду”, - розповідає Йонас Шалавеюс, тимчасовий директор Фонду зброї.

Гвинтівки було виставлено на продаж лише за 347 євро, і їх міг придбати кожен охочий, що має ліцензію. Тепер п‘ятеро покупців повернули зброю за ту саму ціну. Литовський уряд сповнений рішучості повернути всі гвинтівки. Фонд зброї каже, що його ніхто не попередив про наявність угоди зі США про заборону продажу гвинтівок.

Loading...