Міжнародний кримінальний суд підозрює збройні сили США у воєнних злочинах в Афганістані

Міжнародний кримінальний суд підозрює збройні сили США у воєнних злочинах в Афганістані

Такі дані у щорічній доповіді представила прокурор суду в Гаазі Фату Бенсуда.

Джерело: Відомості

Міжнародний кримінальний суд має вагомі підстави вважати, що збройні сили США і ЦРУ здійснювали воєнні злочини в Афганістані. Вони, начебто, вдавалися до тортур затриманих, знущань над людською гідністю та зґвалтувань. Такі дані у щорічній доповіді представила прокурор суду в Гаазі Фату Бенсуда. Водночас у документі йдеться, що воєнні злочини здійснювали також бойовики “Талібану” і пов‘язані з ним груп та афганські сили безпеки.

Звинувачення американських військових стосуються “неналежного поводження” зі щонайменше 61 в‘язнем на території Афганістану у період з 2003-го по 2014-ий рік, а також співробітниками ЦРУ у в‘язницях в Афганістані та в інших державах у 2003-2008 роках.

Фату Бенсуда повідомила, що повне розслідування воєнних злочинів в Афганістані стало дуже вірогідним. Однак остаточного рішення ще немає, оскільки його повинні ухвалити судді Міжнародного кримінального суду. А наразі триває етап збору інформації прокурорами. Крім того, відсутні гарантії, що США співпрацюватимуть з установою у цій справі, повідомляє Євроньюс.

Loading...