Гаазький трибунал прирівняв анексію Криму до військового конфлікту між РФ і Україною

Гаазький трибунал прирівняв анексію Криму до військового конфлікту між РФ і Україною
Логотип Міжнаро́дного криміна́льного суду / Фото: Wikipedia

Міжнародний кримінальнй суд вважає ситуацію в анексованому Криму рівнозначною збройному конфлікту між Україною і Росією.

Джерело: Відомості

Гаазький трибунал вважає ситуацію в анексованому Криму рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією. Про це йдеться в щорічному звіті попереднього розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда, оприлюдненому 14 листопада на сайті організації.

«Згідно з отриманими відомостями, ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією.

Цей міжнародний збройний конфлікт почався не пізніше 26 лютого, коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України.

Право міжнародних збройних конфліктів може бути застосовано і після 18 березня 2014 р. в тій мірі, в якій ситуація на території Криму і Севастополя буде рівнозначна триваючому стану окупації. Встановлення факту правомірності початкової інтервенції, яка спричинила за собою окупацію, не потрібно.

Для цілей Римського статуту збройний конфлікт може бути за міжнародними своєю суттю, якщо одна або більше держав частково або повністю окуповують територію іншої держави незалежно від того, чи супроводжується окупація збройним опором», — йдеться у звіті.

Loading...