Чи є життя після Томосу і яким воно буде…

Чи є життя після Томосу і яким воно буде…

Процес обєднання українських церков набув незворотності.

Джерело: Відомості

У квітні Петро Порошенко офіційно схвалив звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо автокефалії від Предстоятелів православних церков України. Звернення передали Патріарх Філарет та Митрополит Макарій з підписами усіх архієреїв УПЦ Київського Патріархату та УАПЦ. 7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів, які представляли Константинополь у Києві. Російська православна церква назвала це «грубим вторгненням на свою територію» і оголосила про розкол. Священний синод РПЦ вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату.

У четвер, 11 жовтня, закінчився Синод Вселенського Патріархату у Стамбулі, на якому, окрім іншого, розглядалося й питання щодо надання автокефалії Українській православній церкві. Рішення Константинопольського Синоду означає, що розпочато процедуру надання Томосу Україні, тобто українська православна церква стане єдиною помісною церквою у нашій державі.

Рішення Синоду Вселенського Патріархату можна описати п’ятьма основними тезами:

1) Вселенському Патріархату приступити до надання автокефалії Церкві України.

2) Відновити станом на сьогоднішній день Ставропігію Вселенського Патріарха в Києві, одну з його багатьох Ставропігій в Україні, які завжди там існували. (18 жовтня 2018 року Верховною Радою України було проголосовано рішення про передачу Андріївської церкви у Києві Вселенському Патріархату. Ця церква надалі стане резиденцією Вселенського Патріарха).

3) Зняти анафему з митрополитів Філарета і Макарія та їхніх послідовників.

4) Скасувати зобов'язання Синодального листа 1686 року, який надавав у порядку ікономії право Патріарху Московському висвячувати Київського митрополита.

5) Звернутися до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти.

За нинішніх, надскладних, обставин у нашій державі позитивне рішення Вселенського Патріархату стало ще однією важливою перемогою України на світовій арені. І як би скептично не глузували з цього наші вороги, а процес об’єднання українських церков набув незворотності. За ворожим глузуванням, за словами «політичний піар» добре проглядається  злість і ненависть до всього українського. Та й глузуванням це важко назвати. Адже чомусь глава відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Іларіон (Алфєєв) прямо з Москви здійснив поспішний тур старовинними патріархатами УПЦ МП. А коли вірити злим язикам (тобто добре обізнаним), то ще й не з порожніми руками. «Валізи московських грошей» у церковній політиці (а фактично – звичайний підкуп) досі є дієвим засобом вмовляння.

Процес надання Томосу тривалий і складний. Для початку в Україні необхідно скликати об’єднавчий Собор, на якому повинно відбутися об’єднання трьох українських церков – УПЦ КП, УПЦ МП і УАПЦ. Згодом треба буде обрати єдиного Главу української помісної Церкви, якому і буде вручено Томос.  Президент України запевнив, що жодних насильницьких дій у відношенні УПЦ МП не чинитиметься. Ніхто не відбиратиме храмів. Все повинно відбуватися мирно і за згодою всіх прихожан кожної єпархії. Насильство буде вигідним лише нашим ворогам.

Крім того, Порошенко вважає, що богослужбовою мовою в єдиній помісній церкві стане українська мова. Отримавши Томос, ми повернемо православній церкві українську ідентичність і рівне місце посеред православних церков всього світу. «Україна не є канонічною територією РПЦ», - заявив Вселенський патріарх.

«Томос, хай пошле нам його Господь, не означатиме, що в Україні постане державна церква. Влада ж, як і раніше, і тепер, поважатиме усі конфесії, не відступаючи від духу і букви Основного Закону – Конституції України», - підкреслив Президент Петро Порошенко. За його словами, Україна є багатоконфесійною державою, для якої великою цінністю є релігійний мир. Варто усвідомити, що Єдина Помісна Православна Церква України є такою ж необхідністю, як і єдина армія, єдина країна, єдина мова. Заради нас, наших дітей та майбутнього. Заради спільної Перемоги над агресором!

Оксана ЗАЛЄВСЬКА

Loading...