Український літак «Ан-2» потрапив до Книги рекордів Гіннеса

Український літак «Ан-2»  потрапив до Книги рекордів Гіннеса

Український літак «Ан-2» «кукурузник» потрапив до Книги рекордів Гіннеса.

Джерело: Відомості

«Ан-2» —  літак, який випускається протягом найбільшого проміжку часу. Легендарному «кукурузнику» вже набігло 60 років, повідомляє Quibbll.

«Ан-2» відноситься до категорії легких транспортних літаків. 6 березня 1946 року була утворена ОКБ-153 у цивільних і транспортним літакам при Новосибірському авіаційному заводі імені Чкалова (нині — «ДП« Антонов»). Його головним конструктором став Олег Костянтинович Антонов. Першим завданням ОКБ став сільськогосподарський літак «СХА-1», пізніше перейменований в «Ан-2».

31 серпня 1947 льотчик-випробувач П .М. Володін вперше підняв у небо перший прототип «Ан-2», позначений СХА. Літак виконав два великих кола на висоті 1200 метрів і після 30 хвилин польоту здійснив посадку. У грудні 1947 року в НДІ ВПС Почалися Державні випробування, які тривали до березня 1948 року. 23 серпня 1948 року літак під позначенням «Ан-2» був прийнятий на озброєння ВПС і на постачання ГВФ. Серійне виробництво було організовано на заводі № 473 в Києві. 9 вересня 1949 льотчик-випробувач Г. І. Лисенко підняв в небо перший серійний «Ан-2» (в транспортному варіанті).

«Ан-2» — це наймасовіший в світі одномоторний біплан за всю історію авіації, експортувався в 26 країн світу. Він складається на озброєнні ВПС багатьох країн, використовується як сільськогосподарський, спортивний, транспортний, пасажирський літак.

«Ан-2» занесений в Книгу рекордів Гіннеса, як єдиний літак, який випускається більше 60 років», — повідомляється в Twitter компанії «Антонов».

В СРСР літак дуже широко експлуатувався на місцевих повітряних лініях для перевезення пасажирів і вантажів (часто на лініях, які пов'язували обласні центри з районними, а також селами), виконання різних народногосподарських, зокрема, авіаційних хімічних робіт. Застосовувався так само і в ДОСААФ, для десантування парашутистів-любителів.

Народну назву «кукурузник» літак отримав «у спадок» від «По-2», оскільки замінив попередника на сільськогосподарських роботах в період масового засіву полів кукурудзою. Будучи простим в експлуатації, придатним для роботи з непідготовлених ґрунтових майданчиків і маючи малий розгін і пробіг, літак був незамінний для робіт на малоосвоєних територіях Сибіру, ​​Крайньої Півночі, Середньої Азії, де застосовувався повсюдно.

«Ан-2» вироблявся в СРСР, Польщі і досі продовжує випускатися в Китаї. Всього було побудовано понад 18 тисяч одиниць техніки. У липні 2013 року київське авіаційне виробниче об'єднання «Антонов» оголосило про початок льотних випробувань літака «Ан-2-100» з турбогвинтовим двигуном «МС-1»4 виробництва української компанії «Мотор Січ». Літак заправляється гасом, а не бензином, що підвищує його рентабельність. Планується переобладнання ряду літаків «Ан-2» з країн СНД в варіант «Ан-2-100». 

Loading...