Людям з високим IQ, не потрібно багато друзів для щастя

Людям з високим IQ, не потрібно багато друзів для щастя

Більшості людей для щастя потрібні кілька факторів, серед них - низька щільність населення і велика кількість друзів.

Джерело: Відомості

Еволюційні психологи Сатоси Каназава з Лондонської школи економіки і Норман Лі з Сінгапурського університету менеджменту спробували визначити, які чинники впливають на суб'єктивне відчуття щастя сучасної людини. Вони провели аналіз даних опитування більше 15 000 американців від 18 до 28 років, щоб з'ясувати, як впливають щільність населення, кількість друзів і інтелект на щастя, передає Geektimes.

Каназава і Лі за результатами аналізу виявили кілька кореляцій. По-перше, виявлений зв'язок між щільністю населення та рівнем щастя. У густонаселених районах люди відчувають себе гірше. Це відомий факт, підтверджений попередніми дослідженнями: жителі сільських районів відчувають себе щасливіше жителів передмість, а жителі передмість і маленьких міст, в свою чергу, відчувають себе краще, ніж жителі великих міст.

По-друге, більш щасливими почуваються люди з великою кількістю друзів і соціальних зв'язків. Але є одне велике виключення. Чим вище інтелект людини, тим менший вплив на рівень щастя робить кількість друзів і соціальних зв'язків. Більш того, спостерігається навіть негативна кореляція! Тобто розумній людині не те що не потрібно багато спілкування для відчуття власного благополуччя, а навпаки - чим менше спілкування, тим краще для нього. Крім того, на розумних людей не так сильно позначається фактор щільності населення.

«Ефект щільності населення більш ніж в два рази сильніше впливає на людей з низьким IQ, ніж на людей з високим IQ,  - кажуть автори. - І більш розумні люди в реальності менше задоволені життям, якщо спілкуються зі своїми друзями частіше ". Тобто коли розумна людина більше часу проводить з друзями, це робить її менш щасливою.

«Результати дослідження показують (і тут немає нічого дивного), що люди з більш високим інтелектом і здатністю його використовувати менш схильні витрачати багато часу на спілкування, тому що сконцентровані на інших, більш довгострокових цілях», - пояснює Керол Грем з інституту Брукінгса.

Каназава і Лі висунули власну теорію. Вони кажуть, що спосіб життя мисливців-збирачів, якими були наші предки, є підставою того, що робить багатьох людей щасливими зараз. Тобто певні фактори і обставини, які покращували якість життя наших предків, точно так же роблять нас щасливішими зараз - це невисока щільність населення і комунікація з родичами і друзями "зі свого племені." Свою теорію дослідники назвали "теорією савани".

Втім, на людей з високим IQ "теорія савани» поширюється не в повній мірі, оскільки вони краще адаптуються до змін і самостійно вирішують нові проблеми без необхідності спілкуватися з «плем'ям».

Loading...