Американцеві пересадили лікоть з однієї руки на іншу

Американцеві пересадили лікоть з однієї руки на іншу

Американські хірурги вперше в історії виконали пересадку власного ліктя пацієнта з однієї руки на іншу.

Джерело: Відомості

Випадок описується в прес-релізі Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, повідомляє видання nplus1.

Реджинальд Кук, якому зараз 37 років, постраждав в автоаварії в 2009 році. Він впав на кілька місяців в кому через травму мозку, залишився з паралізованими ногами і отримав перелом кількох кісток, в тому числі роздроблення правого ліктьового суглоба. При цьому у нього був повний розрив лівого плечового нервового сплетіння, через що руку паралізувало без надії на відновлення.

Куку встановили протез правого ліктьового суглоба, однак у нього розвинулася післяопераційна інфекція, в результаті якої протез і частина прилеглих кісток довелося видалити. В результаті права рука виявилася зафіксованою під прямим кутом і не дивлячись на повністю робочу кисть не могла виконувати свої функції. Таким чином, чоловік втратив можливість користуватися обома руками.

Його техаський ортопед Ерік Сайдзі звернувся до колеги Лізі Латтанцио з медцентру Каліфорнійського університету, де в результаті й пройшла операція. Фахівці вирішили ампутувати ліву руку і пересадити її ліктьовий суглоб з на праву, незважаючи на його «дзеркальну» будову.

Планування операції за допомогою тривимірного моделювання тривало з листопада 2015 по квітень 2016 року — лікарям довелося продумати, як зіставляти кістки, прикріплювати зв’язки та сухожилля, а також з’єднувати судини і нерви. 15 квітня п’ять хірургів, два ортопеди — фахівці по руках і три мікросудинних і пластичні хірурги виконали операцію. Втручання йшло одночасно на обох руках і тривало 12 годин.

«Кістки зрослися нормально, суглоб працює добре, трансплантат живий. [Пацієнт] ворушить пензлем, значить нерви при операції не пошкоджені», — розповіла Латтанцио і додала, що через місяць після втручання Кук може самостійно піднести руку до обличчя. Чутливість в кінцівках відновилася. Хірурги розраховують, що після річної реабілітації пацієнт зможе самостійно їсти й одягатися.

Loading...