Уряд до вересня підготує «план Маршалла» для відбудови України за 2 роки

Уряд до вересня підготує «план Маршалла» для відбудови України за 2 роки

У найближчі два роки, вважає Яценюк, основними елементами економічного розвитку країни мають бути продовольство і енергетика.

Джерело: Відомості

Протягом найближчих двох місяців урядовці готуватимуть так званий план Маршалла для інтенсивної відбудови України упродовж наступних двох років. Оприлюднити цей таємний документ прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв на початку вересня у Верховній Раді. 

«Уряд України вийшов з пропозицією підготовки і реалізації плану відбудови для України, розрахованого на два роки. В Європі були приклади таких планів відбудови – так званий план Маршалла. Це буде план Маршалла для України», — наголосив прем'єр, передає ТСН.

Яценюк зазначив, що 8 липня урядова делегація на чолі з віце-прем'єр-міністром - міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимиром Гройсманом взяла участь у підготовчому засіданні Конференції донорів та інвесторів у бельгійському Брюсселі.

«У Брюсселі всі країни-члени ЄС, представники міжнародних фінансових організацій, США, Японія, Канада провели підготовче засідання для того, щоб восени провести велику донорську конференцію для України», — цитує прем'єра прес-служба Кабміну.

У найближчі два роки, вважає Яценюк, основними елементами економічного розвитку країни мають бути продовольство і енергетика.

«Це основні елементи цього плану, дві базові цілі. Забезпечення внутрішнього ринку продовольством, його експорт та розвиток аграрного сектору. Енергетичний блок – це зменшення енергоспоживання, збільшення видобутку і побудова нових електричних мереж і генерацій. Це два основні елементи економічного розвитку країни в найближчі два роки», — сказав прем'єр.

Глава уряду також повідомив, що західні партнери готові розглядати питання страхування українського експорту та інвестицій в Україну.

«Це буде реальним кроком до того, що інвестори не будуть боятися вкладати гроші в Україну, тому що їхні ризики будуть застраховані. Це буде реальним кроком, щоби на відкритий ринок Європейського союзу все-таки пішли українські товари», — підкреслив він.

У той же час Яценюк зазначив, що «категорично не задоволений тим, як використовуються можливості щодо експорту українських товарів до країн-членів Європейського союзу».

Він звернувся до Міністерства економіки: «Для нас кожен зароблений долар і євро – це вагома підтримка української економіки, це створене робоче місце і завоювання нових ринків».

Яценюк також повідомив, що урядова делегація підняла в Брюсселі питання плану відбудови, пов'язаної з антитерористичною операцією на сході України.

«Ми отримали схвальне сприйняття декількох додаткових пунктів, які безпосередньо стосуються сходу України», — зазначив прем'єр, додавши, що ці пункти стосуються коштів і технічної допомоги на облаштування кордону з Російською Федерацією та відновлення інфраструктури Донеччини і Луганщини. 

Loading...