Словацький міністр: Частина Європи і Росія тримають Україну і Словаччину за ідіотів

Словацький міністр: Частина Європи і Росія тримають Україну і Словаччину за ідіотів

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо виступив категорично проти угоди, підписаної напередодні між російським і європейським енергоконцернами про розширення газопроводу «Північний потік».

Джерело: Відомості

Про це повідомляє zn.ua.

Зокрема, на зустрічі з Прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, глава словацького уряду, не добираючи вирази, висловився щодо домовленостей між «Газпромом» і рядом західноєвропейських компаній.

«У межах Європейської ради довгі роки йшлося про необхідність допомогти Україні, щоб вона залишилася країною-транзитером, щоб допомогти їй у важкі зимові місяці. І в цей же час ми зіткнулися з тим, що Газпром підписав з представниками європейських держав угоди про те, що буде будуватися нова лінія Nord stream. Я хотів би скористатися якимись нормальними виразами, але хочу висловитися експресивно: вони просто роблять з нас ідіотів», — заявив Фіцо після переговорів з українським прем'єром в Братиславі.

Він пояснив, чому новий проект поставить Україну і Словаччину «в незавидну ситуацію».

«Адже йдеться про питання, що стосується транзиту газу у великих обсягах через територію України та Словаччини. І в тому випадку, коли цей транзит би зупинився, то Україна не дорахується мільярдів, а Словаччина — сотень мільйонів євро», — заявив словацький прем'єр.

Він також висловив побоювання, що така «змова» має не тільки економічний чинник.

«Я хочу відхилити аргумент щодо того, що це угода між Газпромом і газовими компаніями західної Європи є тільки питанням бізнесу. Я відкидаю це, тому що ми дуже довго говоримо про геополітичні взаємини і зв'язки. Я переконаний, що західноєвропейські газові фірми, які проводять свою роботу на території країн-членів ЄС, зрадили інші європейські держави, включаючи і Словаччину», — сказав Фіцо, додавши, що підніме питання «Північного потоку» перед Європейською радою.  

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк погодився зі своїм колегою, назвавши «Північний потік-2» антиєвропейським і антиукраїнським проектом. Серед акціонерів «Північного потоку-2», крім російського «Газпрому», також німецька BASF, італійська E.ON, французька ENGIE, австрійська OMV і британсько-голландська Royal Dutch Shell.

Loading...