У Росії можуть заблокувати Gmail та Skype

У Росії можуть заблокувати Gmail та Skype

Якщо закордонні компанії відмовляться виконувати новий закон, доступ до їхніх сервісів в Росії може бути заблокований.

Джерело: Відомості

Закордонні інтернет-сервіси електронної пошти та обміну миттєвими повідомленнями в Росії будуть зобов'язані разом з місцевими компаніями забезпечувати зберігання даних про активність своїх користувачів протягом півроку і обов'язково на території Росії. Це випливає з тексту «антитерористичного пакету» законів, який Держдума остаточно ухвалила у вівторок в третьому читанні, повідомляє УНН.

За словами експертів, якщо закордонні компанії відмовляться виконувати новий закон, доступ до їхніх сервісів в Росії може бути заблокований.

Експерт в області корпоративного права, голова колегії адвокатів Москви «Ваш юридичний повірений» Костянтин Трапаідзе вважає, що це є важливою обставиною, яка суттєво вплине на застосування нового «антитерористичного» закону. «Зарубіжні компанії, що надають інтернет-сервіси, перебувають поза російської юрисдикції. Тому юридичних інструментів впливу на них у державних структур Росії немає», — сказав Трапаідзе.

На думку юриста, якщо Google або Microsoft відмовляться встановлювати в Росії сервери для зберігання листування користувачів і, як вимагає закон, надавати до них доступ представникам спеціальних служб, ніхто не зможе примусити їх до цього або покарати за невиконання вимог російської нормативно-правової бази.

Представники найбільших гравців російського ринку інтернет-сервісів не дуже охоче коментують перспективу, яка їх очікує. У той же час деякі найбільші російські компанії вже висловилися з приводу нового закону і його наслідків. В Rambler&Co заявили, що будуть виконувати вимоги закону та підзаконних актів після їх затвердження парламентом і урядом РФ.

У прес-службі «Яндекса» сказали: «На нашу думку, прийняття закону стане ще одним кроком до посилення державного контролю над Інтернетом у Росії, що негативно позначиться на розвитку індустрії». В прес-службі Mail.Ru Group не змогли оперативно прокоментувати ситуацію.

Нагадаємо, вчора Держдума РФ остаточно затвердила антитерористичний пакет законів, зокрема, обмежила електронні платежі і прирівняла блогерів до ЗМІ.

Loading...