Землю накрило останнє в році сонячне затемнення

Землю накрило останнє в році сонячне затемнення

Останнє в цьому році сонячне затемнення почалося на Землі — о 12:04 по Києву місячна півтінь торкнулася Землі в західній півкулі, де почалася приватна фаза затемнення.

Джерело: Відомості

Останнє в цьому році сонячне затемнення почалося на Землі — о 12:04 по Києву місячна півтінь торкнулася Землі в західній півкулі, де почалася приватна фаза затемнення. Нинішнє сонячне затемнення відноситься до рідкісного гібридному типу, при якому частина часу спостерігається повне, а частина — кільцеподібне затемнення, передають «Коментарі».

Тінь Місяця торкнулася Землі о 13:05 за Києвом в акваторії Атлантичного океану, приблизно в 1000 кілометрів від Флориди. Фаза кільцеподібного затемнення тривала приблизно 15 секунд, після чого воно перейшло в повну фазу і лишалося в ній до кінця затемнення. Місячна тінь пройде через океан і досягне берега Африки о 15:51 за Києвом, перетне Габон, Конго, Демократичну республіку Конго, Уганду, Кенію і південну Ефіопію. О 16:27 за Києвом закінчиться повна фаза затемнення, а в 17:28 за Києвом — напівтіньова. Зазначимо, сонячні затемнення відбуваються, коли Місяць опиняється на одній лінії з Сонцем і на земну поверхню падає місячна тінь. Ті, хто опиняється в цій тіні, бачить на небі чорний диск Місяця, оточений сяйвом сонячної корони. У деяких випадках Місяць через еліптичної форми її орбіти виявляється дещо далі від нашої планети, і стає дещо менше Сонця з точки зору спостерігача із Землі. Це кільцеподібне затемнення, при якому Місяць закриває диск Сонця не повністю, а так, що по краях видно яскраву сонячну «облямівку», яка оточує темний місячний диск.

Гібридним (або кільцеподібне — повним) називають затемнення, при якому вершина конуса місячної тіні перетинає земну поверхню, і тип затемнення змінюється з повного на кільцеподібне або назад. Як правило, вони починаються і закінчуються як кільцеподібні, а в середині є повними. Останній раз гібридне сонячне затемнення на Землі відбувалося в квітні 2005 року, а наступне відбудеться через 10 років — в 2023 році.

Loading...