Україна має найбільш низький рівень у сфері захисту авторських прав

На початку цього року організація IIPA визнала Україну країною з найбільш високим рівнем порушень в сфері захисту авторських прав.

Джерело: Відомості

На початку цього року організація IIPA визнала Україну країною з найбільш високим рівнем порушень в сфері захисту авторських прав. У зв'язку з цим IIPA рекомендувала Торговому представництву США віднести Україну до категорії пріоритетних іноземних держав (Priority Foreign Country) для застосування відповідних санкцій. Пізніше Україна була визнана лідером серед країн, які не забезпечують ефективну правову охорону інтелектуальної власності. Потім (у травні цього року) на цій підставі в США було розпочато розслідування відносно України з питань дотримання прав інтелектуальної власності, яке загрожує прийняттям санкцій економічного характеру, інформує itc.ua

Незважаючи на те, що уряд України планував виправити ситуацію з порушеннями прав інтелектуальної власності, фактичних конкретних результатів не видно. Як повідомляє ресурс «Капітал», Адміністративний суд призупинив процес обрання уповноваженої організації з управління авторськими правами (ОКУ - організація колективного управління) в Україні. Про це розповів голова Державної служби інтелектуальної власності Микола Ковиня. За його словами, одна з українських ОКУ - Українська ліга авторських і суміжних прав (УЛАСП) - подала в суд позов з вимогою визнати недійсним наказ Міністерства освіти і науки від 30 серпня про затвердження порядку визначення уповноважених організацій.

Процес визначення уповноваженої ОКУ був на завершальній стадії: 18 жовтня Держслужба інтелектуальної власності повинна була завершити прийом заявок. Їх було подано чотири. Визначення єдиною уповноваженою ОКУ повинно було стати основним заходом щодо боротьби з порушеннями інтелектуальної власності в Україні. Однією з основних претензій Торгового представництва США полягало у тому, що в країні велика кількість ОКР збирають роялті, але американські правовласники гроші не отримують.

Як повідомив юрист УЛАСП Олександр Нікін, його організація була змушена подати до суду, оскільки вважає затверджений порядок незаконним. В УЛАСП не згодні з основною вимогою при виборі уповноваженої ОКУ: претендент на її статус обов'язково повинен мати велику кількість договорів з іноземними правовласниками. Найбільша кількість договорів з іноземними виконавцями в Україні є в «Української ліги музичних прав» (УЛМП). Саме вона є основним претендентом на статус уповноваженого складальника роялті. Ця організація представляє інтереси низки українських та американських студій. При цьому практично всі договори УЛАСП, що ініціювала судовий розгляд, укладені тільки з українськими правовласниками.

«Визнання УЛМП уповноваженої ОКУ буде означати, що майже всі відрахування здійснюватимуться за кордон», - заявляє Нікін.

Згідно з домовленостями з української та американської сторін, уряд України повинен був усунути всі лазівки в законодавстві щодо захисту прав інтелектуальної власності до 30 листопада поточного року. Однак, на думку учасників ринку, навряд чи Україні вдасться виконати обіцянку.

Україна не встигла відреагувати і на інші претензії США у сфері захисту інтелектуальної власності. Так, досі не ухвалений законопроект про захист інтелектуальних прав в інтернеті, який має боротися з піратством у мережі. Документ знаходиться на стадії узгодження з учасниками ринку і навіть не потрапив у парламент.

Американська сторона також вказувала і на ряд інших порушень. Так, в Україні розташовані найбільші піратські торрент-трекери, файлообмінний сервіс EX.ua продовжує поширювати нелегальний контент. Крім того, В Україні функціонує ряд ринків, де продовжують продавати нелегальні диски з фільмами та програмним забезпеченням. Хоча періодично влада і проводять рейди на ринках або закривають деякі сайти (наприклад, файообменники EX.ua і fs.ua), в цілому це не змінює ситуацію. На ринках з'являються нові торгові точки, а файлообмінні сервіси знову відкриваються. Як повідомив керуючий партнер ЮК «Юскутум» Артем Афян, який представляє інтереси EX.ua на ресурсі працює система розгляду звернень правовласників і видалення нелегального контенту, а претензії до сайту назвав необґрунтованими.

Фактично, українська влада відреагували тільки на одну претензію американської сторони. У доповіді було сказано, що з бюджету не виділяються кошти на легалізацію програмного забезпечення в державних органах. У серпні Міністерство освіти і науки оприлюднило наказ, згідно з яким 100 млн грн будуть витрачені на закупівлю програмної продукції Microsoft і Adobe.

Гендиректор «ABBYY Україна» Віталій Тищенко повідомив, що зараз Держслужба інтелектуальної власності проводить тендер, за підсумками якого держоргани легалізують частину ПО. За оцінками Тищенка, покриття продуктів ABBYY Fine Reader досягне практично 100 %. У Microsoft на відповідний запит відповісти не змогли.

Слід зазначити, що через порушення у сфері захисту інтелектуальної власності в 2001 році США вже застосували торговельні санкції щодо України. Вони обмежували протягом п'яти років імпорт сировинних товарів з України - металургійної та хімічної продукції.

Loading...