Астрономи зазирнули у туманність «Пивний Кухоль»

Астрономи зазирнули у туманність «Пивний Кухоль»

Найбільший телескоп (VLT), що знаходиться у Європейській Південній обсерваторії (ESO), захопив чітке зображення туманності на прізвисько «Пивний Кухоль» — хмари із газу та пилу, котра оточує червоного гіганта.

Джерело: Відомості

Найбільший телескоп (VLT), що знаходиться у Європейській Південній обсерваторії (ESO), захопив чітке зображення туманності на прізвисько «Пивний Кухоль» — хмари із газу та пилу, котра оточує червоного гіганта. Дане зображення показує дугоподібну структуру туманності, яка й справді трохи схожа на глечик з ручкою, що й виправдовує її назву. Про це розповіли у прес-службі ESO.

Розташована на відстані приблизно 1200 світлових років від Землі у південному сузір'ї Кіля, «Пивний Кухоль» більш формально відома як IC 2220, є взірцем відбивної туманності. Ця хмара із газу та пилу зсередини освітлюється зорею на ім'я HD 65750. Зірка має тип, відомий як червоний гігант: вона в п'ять разів масивніша від нашого Сонця, має порівняно молодий вік близько 50 мільйонів років.

Туманність була утворена зорею, яка викинула частину своєї маси в навколишній космос, із чого потім формується газопилова хмара по мірі охолодження зоряної речовини.

IC 2220 видно тому, що світло зорі відбивається від порошинок. Дане небесне утворення, дещо схоже на метелика, є майже симетричним і охоплює близько одного світлового року простору. Цей етап життя зірки є недовгим, а тому такі об'єкти є доволі рідкісними. Червоні гіганти утворюються із зірок, які старіють, наближаючись до завершальної стадії їх еволюції.

Через мільярди років у майбутньому, наше Сонце також буде роздуватися до червоного гіганта. Очікується, що тоді сонячна атмосфера вийде далеко за межі поточної орбіти Землі, поглинаючи всі внутрішні планети під час процесу розширення. До того часу Земля буде вже у дуже поганому стані: величезне зростання випромінювання та потужні зоряні вітри, котрі супроводжуватимуть процес зоряної «інфляції», знищать все живе на Землі та випарують води в океанах перед остаточним зникненням планети.

Астрономи дали IC 2220 прізвисько туманність «Глечик Тобі» через її обрис, котрий схожий на старий англійський посуд для напоїв на кшталт згаданого глечика. 

Loading...