Астрономи спостерігали витік матерії від новонародженої зірки

Астрономи спостерігали витік матерії від новонародженої зірки

Астрономи, використавши Великий Міліметрово-субміліметровий масив Атаками (ALMA), отримали живе докладне зображення витоку матерії від новонародженої зорі.

Джерело: Відомості

Астрономи, використавши Великий Міліметрово-субміліметровий масив Атаками (ALMA), отримали живе докладне зображення витоку матерії від новонародженої зорі. Про це повідомили у прес-службі Європейської Південної обсерваторії.

Молоді зорі є «несамовитими» об’єктами, що вивергають із себе матерію зі швидкостями вище, ніж один мільйон кілометрів на годину. Коли та матерія врізається в газову хмару навколо зорі, то виникає світіння, котре називають об’єктом Хербіга-Аро. Їх гарним взірцем є Herbig-Haro 46/47, котрий перебуває у південному сузір’ї Вітрил, на відстані 1400 світлових років від Землі. Згаданий об’єкт досліджували із ALMA на стадії «ранньої науки», тобто під час побудови телескопу, задовго до його остаточного завершення.

Нові зображення показують подробиці у двох струменях матерії, один з яких у напрямі до Землі, а інший у протилежному. Той інший струмінь був майже непомітний на більш ранніх знімках, зроблених у видимому світлі, через затемнення пилом хмар, котрі оточують новонароджену зорю. ALMA також дозволив астрономам провести вимірювання того, як швидко потік сяючої речовини рухається у просторі.

Нові спостереження показали, що деякі із частин викинутої матерії мають швидкості набагато вищі, ніж їх дали попередні вимірювання. Це означає, що витоки газу несуть набагато більше енергії та імпульсу, ніж вважалося раніше.

Чіткість та чутливість, досягнуті в даних спостереженнях із ALMA, також дозволили науково-дослідній групі виявити несподівану частину потоку, що схоже виходить із менш масивного компаньйона молодої зорі. Цей вторинний відтік видно майже під прямим кутом до головного об’єкту: схоже на те, що він сам по собі «свердлить» навколишню хмару.

Loading...