Вчені навчилися відстежувати метеорити, які падають на Землю

Вчені навчилися відстежувати метеорити, які падають на Землю
Челябінський болід

Метеорологічний супутник NASA Suomi NPP, який зумів відстежити пиловий шлейф від вибуху Челябінського боліда, зможе в майбутньому знаходити в атмосфері сліди інших метеоритів.

Джерело: Відомості

Метеорологічний супутник NASA Suomi NPP, який зумів відстежити пиловий шлейф від вибуху Челябінського боліда, зможе в майбутньому знаходити в атмосфері сліди інших метеоритів, передає ТСН. 

За словами фахівця Центру космічних польотів імені Годдарда NASA Миколи Горькавого, вчені вперше змогли відстежити рух «хвоста» метеорита, що впав. Один з п'яти приладів супутника — OMPS (Ozone Mapping and Profiler Suite) — дозволяє стежити за концентрацією озону і кількістю аерозольних часток в атмосфері.

Один з його датчиків «дивиться» на край диска Землі. Саме цей прилад вперше виявив хмару пилу, що виникла після вибуху боліда.

Вчені сподіваються, що тепер вони зможуть відстежувати сліди, залишені згорілими в атмосфері метеоритами та визначити, наскільки часто вони стикаються із Землею.

Як повідомлялося раніше, вибух челябінського метеориту взяв Землю у гігантське пилове кільце. Воно утворилося одразу після вибуху боліда. 

Loading...