Астрономи зробили чіткі знімки Великої Магелланової Хмари в сусідній галактиці

Надзвичайно Великий Телескоп (VLT) захопив чудову область зореутворення у Великій Магеллановій Хмарі — одній із галактик-супутниць Чумацького Шляху.

Джерело: Відомості

Надзвичайно Великий Телескоп (VLT) захопив чудову область зореутворення у Великій Магеллановій Хмарі — одній із галактик-супутниць Чумацького Шляху. Чітке зображення показує дві самобутні сяючі хмари газу: червонувату NGC 2014 та її блакитну сусідку NGC 2020. Хоча вони дуже різні, проте обидві були сформовані потужними зоряними вітрами від дуже гарячих молодих зірок, котрі також опромінюють газ, змушуючи його світитися яскравіше. Про це розповіли в Європейській Південній обсерваторії Паранал в Чилі — найкращому місці південної півкулі для астрономічних спостережень.

Велика Магелланова Хмара активно породжує нові зорі. Деякі із її областей зореутворення можна побачити навіть неозброєним оком, як наприклад, туманність Тарантул.

Разюча відмінність кольорів туманностей NGC 2014 і NGC 2020 є результатом як різного хімічного складу навколишнього газу, так і температури зірок, що спричинюють світіння хмар. Відстані між зорями та їх відповідними газовими хмарами також відіграють певну роль.

Велика Магелланова Хмара знаходиться приблизно за 163 000 світлових років від нашої галактики Чумацького Шляху, що є дуже близько за космічними масштабами. Вона також була один із мотивів для будівництва телескопів у південній півкулі, що призвело до створення ESO більше 50 років тому.  

Loading...