Астрономи ESO виявили сніг у молодій планетній системі

Міжнародна обсерваторія ESO, що знаходиться у пустелі в Чилі, вперше одержала зображення далекого снігового кордону у молодій планетній системі.

Джерело: Відомості

Міжнародна обсерваторія ESO, що знаходиться у пустелі в Чилі, вперше одержала зображення далекого снігового кордону у молодій планетній системі. Розташований у диску навколо схожої на Сонце зорі TW Гідри, він може розповісти астрономам багато нового про формування планет та комет, про чинники, що визначають їх структуру, а також про історію Сонячної системи. Результати дослідження були опубліковані в журналі Science Express, повідомили в Європейській Південній обсерваторії.

Астрономи, які використовують Великий Міліметрово-субміліметровий Масив Атакама (ALMA) прийняли перше в історії зображення снігового кордону у молодій планетній системі. На Землі такий кордон утворюється на великих висотах, де постійна низька температура перетворює атмосферну вологу у сніг. Його добре видно на горі, як лінію розділу між засніженою вершиною та голою поверхнею скелі.

Снігові кордони навколо молодих зірок утворюють подібним чином і в космосі на далеких холодних багатих на пил дисках, із яких виникають планетні системи. Коли рухатись від зорі у космос, першою замерзає вода, утворюючи перший кордон снігу. Іще далі від зорі, по мірі падіння температури, можуть замерзнути та перетворитись на сніг більш екзотичні молекули: вуглекислий газ, метан, окис вуглецю. Цей різноманітний сніг обліплює частинки космічного пилу, що дозволяє їм стати остаточними будівельними блоками планет та комет. Сніг також збільшує кількість наявних матеріалів у твердому стані і може значно прискорити процес формування планет.

Кожен із цих різних снігових кордонів: води, двоокису вуглецю, метану — може бути пов'язаний з утворенням окремих видів планет. Снігова лінія, помічена ALMA, дає перше уявлення про сніговий кордон із моноокисиду вуглецю навколо TW Гідри — молодої зорі за 175 світлових років від Землі. Астрономи вважають, що ця планетна система має багато рис, схожих на характеристики нашої Сонячної системи, коли тій було всього кілька мільйонів років.

Loading...