Україна збільшила фінансування на проведення досліджень в Антарктиці

Україна збільшила фінансування на проведення досліджень в Антарктиці

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки.

Джерело: Відомості

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки. Відповідну постанову Уряд прийняв на засіданні 11 липня 2013 року.

За словами голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимира Семиноженка, постановою передбачене збільшення обсягів фінансування завдань та заходів Програми.

Він пояснив, що забезпечення функціонування Української антарктичної станції «Академік Вернадський» та фінансування щорічних антарктичних експедицій здійснюється в рамках відповідної державної цільової програми. У минулому році загальний обсяг її фінансування склав близько 17 млн. грн., з яких 16 мільйонів було спрямовано на закупівлю та доставку на станцію необхідних вантажів та персоналу.

«У цьому році транспортні витрати на організацію антарктичних експедицій та витрати, пов’язані із підтриманням безпечного функціонування станції, суттєво зросли. Також збільшились розміри щорічних членських внесків України до міжнародних організацій Договору про Антарктику. Це ті витрати, на яких ми ніяк не можемо зекономити», — повідомив Семиноженко під час засідання уряду, обґрунтовуючи необхідність ухвалення відповідної постанови.

Зазначене зростання було прогнозованим, тому воно було враховано у держбюджеті. Так, бюджетом на фінансування завдань та заходів програми антарктичних досліджень у поточному році передбачені кошти у обсязі понад 24,475 млн. грн., що на 7,38 млн. грн. більше, ніж передбачено постановою Кабінету Міністрів України, якою три роки тому цю Програму затверджено. «Рішення уряду дозволить привести постанову у відповідність до держбюджету-2013 і створить законні підстави для продовження фінансування завдань та заходів Програми та досягнення попередньо результативних показників їх виконання», — зазначив Володимир Семиноженко. Крім того, на відповідні суми також будуть проіндексовані і наступні роки – аж до 2020 року.

Довідка

Єдина українська антарктична станція «Академік Вернадський» розташована на острові Ґаліндез Аргентинського архіпелагу в Антарктиці. Україна отримала станцію, вигравши міжнародний конкурс на використання колишньої британської антарктичної станції «Фарадей»: у лютому 1996 року Україна придбала в Британії станцію за символічну ціну в один фунт стерлінгів і перейменувала її на «Академік Вернадський».

Станція працює цілий рік і є метеорологічною та географічною обсерваторією. На станції «Академік Вернадський» почергово працюють експедиції із метеорологів, фахівців з фізики атмосфери, сейсмологів, експертів із озону і геомагнетизму, біологів, спеціалістів з вивчення льодовиків.

Loading...