Вчені з обсерваторії ESO відкрили новий клас зірок

Вчені з обсерваторії ESO відкрили новий клас зірок

Астрономи, використавши швейцарський 1.2 м телескоп ім. Ейлера в обсерваторії ESO Ла Сілла в Чилі, знайшли новий тип змінних зірок.

Джерело: Відомості

Астрономи, використавши швейцарський 1.2 м телескоп ім. Ейлера в обсерваторії ESO Ла Сілла в Чилі, знайшли новий тип змінних зірок. Відкриття ґрунтується на виявленні дуже крихітних змін яскравості зірок у скупченні, розповіли у прес-службі Європейської Південної обсерваторії.

Швейцарці по праву славляться своєю майстерністю при створенні надзвичайно точних технологій. Наразі швейцарська науково-дослідна група із Женевської обсерваторії досягла великої точності, використовуючи порівняно невеликий телескоп для спостережень у рамках тривалої багаторічної програми. Вчені відкрили новий клас змінних зірок, вимірюючи хвилинні зміни їх яскравостей.

Нові результати грунтуються на регулярних вимірах яскравостей більше трьох тисяч зірок у розсіяному зоряному скупченні NGC 3766, що тривали протягом семи років. 36 зірок скупчення показали несподівані закономірності: у них були крихітні регулярні зміни їх блисків на рівні 0.1% від їх нормальних яскравостей. Ці зміни мали періоди в межах від двох до 20 годин. Зорі дещо гарячіші та яскравіші від Сонця, але в іншому мабуть звичайні. Новий клас змінних зірок досі не одержав назву.

Рівень точності вимірювань у два рази кращий, ніж на зіставних дослідженнях за допомогою інших телескопів. Його достатньо, щоб вперше показати ці крихітні зміни.

Хоча причина мінливості залишається невідомою, та є цікава вказівка: схоже на те, що деякі із цих зірок дуже верткі. Вони обертаються зі швидкостями, більшими за половину їх критичного значення, після якого зорі стають нестабільними та викидають свою речовину у космос. 

Loading...