Геологи заявили, що знайшли фрагменти Тунгуського метеорита

Геологи заявили, що знайшли фрагменти Тунгуського метеорита

Група геологів проаналізувала мінеральний склад мікроскопічних каменів, знайдених в районі Підкам’яної Тунгуски, і дійшла висновку про те, що вони є частиною метеорита, що викликав знаменитий вибух.

Джерело: Відомості

Група геологів з України, Німеччини та США проаналізувала мінеральний склад мікроскопічних каменів, знайдених в районі Підкам’яної Тунгуски, і дійшла висновку про те, що вони є частиною метеорита, що викликав знаменитий вибух. Дослідження опубліковане в журналі Planetary and Space Science, передає «Лента».

Мікроскопічні (менше міліметра в діаметрі) зразки були виявлені одним з авторів роботи, Миколою Ковалихом, ще в 1978 році. Результати першого аналізу показали наявність у фрагментах лонсдейліта — утворюється при високому тиску форми вуглецю, часто пов'язаної з падінням позаземних тел. Автори публікації 80-х років прийшли до висновку про те, що зразки являють собою земні тіла, модифіковані вибуховою хвилею.

У новому дослідженні вчені використовували безліч методів, в тому числі такі, що сканують і просвічують електронну мікроскопію. У прожилках вуглецевого матеріалу вдалося виявити мінерали, які характерні саме для залізних метеоритів: троїліт, таєн і шейберсіт. За словами авторів, «зразки містять майже повний набір мінералів, характерних для метеоритів, що містять алмази».

Тим не менш, Філ Бленд, співробітник австралійського Університету Кертін та експерт з метеоритів, у розмові з Nature наводить два аргументи, що ставлять під питання зв'язок зразків з Тунгуським вибухом: по-перше, в них підозріло низька концентрація іридію (у небесних тілах вона зазвичай набагато вища), а по-друге, торф, де були знайдені зразки, не був датований 1908 роком, а значить знайдені камені могли потрапити на Землю раніше чи пізніше знаменитого вибуху.

Loading...