Миші й піщанки, яких відправили у космос, повернулися мертвими

Миші й піщанки, яких відправили у космос, повернулися мертвими

Монгольські піщанки, що знаходилися на борту російського супутника «Біон», загинули. Причиною, як повідомив керівник експерименту Євген Сичов, стала відмова апаратури.

Джерело: Відомості

Монгольські піщанки, що знаходилися на борту російського супутника «Біон», загинули. Причиною, як повідомив керівник експерименту Євген Сичов, стала відмова апаратури. Загинула і частина мишей, взятих у космос, з наземних тварин політ перенесли тільки гекони, розповідає «Лента».

Про точні причини загибелі гризунів не повідомляється. Дослідник пояснив, що серед мишей збереглося менше половини тварин, однак це не означає повного провалу експерименту. Раніше інший дослідник, Євген Ільїн, пояснював, що миші досить агресивні і тому один гризун загинув ще до запуску (і вся група була замінена «дублерами»), а загибель частини тварин в космосі передвіщалася ще до запуску.

Крім монгольських піщанок Meriones unguiculatus, невеликих гризунів масою не більше 150 грамів, у космічний політ були відправлені 45 лінійних мишей. Лінійні тварини виходять при розмноженні особин з однаковим генотипом і саме такі миші зазвичай використовуються в більшості наукових досліджень для мінімізації розкиду, викликаного генетичними відмінностями.

Серія супутників «Біон» розпочата в 1973 році, і з тих пір в космос запущено 12 апаратів. Новий, «Біон М1» призначався для проведення цілої серії біологічних експериментів, включаючи вирощування в невагомості білкових кристалів, мікробіологічні дослідження та вивчення впливу невагомості на культуру клітин крові. Крім того, на зовнішній стороні апарату були виведені в космос шість мікросупутників, з яких п'ять були виготовлені зарубіжними організаціями.

Loading...