Клімат на планеті необоротно зміниться уже через 8 років

Клімат на планеті необоротно зміниться уже через 8 років

Для боротьби із змінами клімату у людства залишилося всього 8 років. Далі наслідки можуть стати незворотними.

Джерело: Відомості

Для боротьби із змінами клімату у людства залишилося всього 8 років. Далі наслідки можуть стати незворотними. 2020 рік є критичним терміном для значного зниження глобальних викидів вуглецю, якщо суспільство має намір обмежити потепління до 2°C. До таких висновків прийшла група дослідників з Міжнародного інституту прикладного системного аналізу Швейцарії та Національного центру атмосферних досліджень в США, розповідає «Сегодня».

Вчені проаналізували цілий ряд різних сценаріїв, що відрізняються теоретичними рівнями викидів у 2020 році і градусами потепління, до яких вони призведуть в цілому. Дослідники виявили, що для того, щоб утримати потепління в середньому на рівні 2°C по всьому світу (ця цифра часто наводиться як максимальний рівень, який ми можемо пережити без катастрофічних наслідків), щорічні викиди діоксиду вуглецю у 2020 році не можуть перевищувати 41-47 гігатонн по всьому світу.

Тут виникає значна проблема, якщо врахувати той факт, що в даний час ми викидаємо в атмосферу 50 гігатонн щорічно, а якщо нинішні тенденції збережуться, то цей показник виросте до 55 гігатонн у 2020 році. Іншими словами, якщо ми не хочемо катастрофічного рівня потепління, ми повинні щось зробити і досить швидко.

Дослідники також вивчили ряд технологічних підходів, які могли б допомогти нам знизити цю цифру до 2020 року: масове звернення до ядерної енергії, швидке впровадження енергоефективних приладів, будівель і електричних транспортних засобів, а також інших методів скорочення використання викопного палива.

Дослідження показало, що необхідні будуть комбінації всіх цих методів. Але зниження глобального попиту на енергію, в значній мірі за рахунок підвищення ефективності, на сьогоднішній день є найлегшим шляхом, щоб досягти мети 2020 року.

«По суті, питання полягає в тому, наскільки суспільство готове ризикувати, впроваджуючи нові енергозберігаючі технології і використовуючи альтернативні види палива», — сказав Девід Макколлум, співавтор дослідження.

«Звичайно, значно простіше відкласти рішення проблеми потепління ще на кілька років, однак це не вихід, адже з кожним роком кількість викидів збільшується. Все це може призвести до катастрофічних кліматичних змін».

Loading...