Новий телескоп визначає положення ранніх галактик із рекордною швидкістю

Новий телескоп визначає положення ранніх галактик із рекордною швидкістю

Міжнародна група астрономів використала новий телескоп ALMA, щоб точно визначити розташування більш ніж 100 найактивніших галактик із зореутворенням у ранньому Всесвіті.

Джерело: Відомості

Міжнародна група астрономів використала новий телескоп ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), щоб точно визначити розташування більш ніж 100 найактивніших галактик із зореутворенням у ранньому Всесвіті. ALMA настільки потужний, що протягом кількох годин із ним було проведено стільки спостережень цих галактик, скільки їх було зроблено при допомозі всіх подібних телескопів світу протягом більше десяти років. Про це розповіли в Європейській Південній обсерваторії, яка знаходиться у Чилі, в пустелі Паранал.

Найактивніші спалахи зореутворення у ранньому Всесвіті мали місце у далеких галактиках, що містять багато космічного пилу. Ці галактики посідають важливе значення для нашого розуміння галактичного формування та еволюції на протязі історії Всесвіту, але пилові завіси утруднюють їх розпізнання через оптичні телескопи. Щоб відшукати галактики, астрономи повинні використовувати потужні телескопи, подібні до ALMA.

«Астрономи чекали на подібні дані протягом більше десяти років. ALMA настільки потужний, що він докорінно змінив хід спостережень цих галактик», — розповіла Жаклін Ходж, провідний автор статті про спостереження із ALMA.

Вчені не тільки змогли однозначно встановити, які галактики мали зони активного зореутворення, але майже у половині випадків було виявлено, що кілька галактик із зореутворенням були змішані в одну пляму у попередніх спостереженнях. Гострий зір ALMA дозволив розщепити ці плями на окремі галактики.

Результати лягли в основу першого статистично достовірного каталогу пилових зореутворюючих галактик у ранньому Всесвіті.

Loading...