У Росії оштрафували «Рамблер» за відмову розкрити держорганам приватну переписку

Федеральна служба з фінансових ринків росії (ФСФР) оштрафувала інтернет-компанію «Рамблер» на 500 тис. рублів за відмову надати їй дані про листування користувача поштового сервісу без рішення суду.

Джерело: Відомості

Федеральна служба з фінансових ринків росії (ФСФР) оштрафувала інтернет-компанію «Рамблер» на 500 тис. рублів за відмову надати їй дані про листування користувача поштового сервісу без рішення суду, повідомляє hitech.newsru.com

Приватне листування знадобилася ФСФР в ході розслідування випадку маніпулювання інсайдерською інформацією і акціями компанії "Проектні інвестиції". Наглядовий орган запросив у "Рамблера" реєстраційні дані користувача, якого запідозрили у неправомірному використанні корпоративної інформації, а також інформацію про адреси, з яких він збирав і на які перенаправляв листи.

Інтернет-компанія надала відомству базову інформацію, але відмовилася без судового рішення розкривати відомості про адреси.

За законом про інсайдерської інформації громадяни, держоргани і компанії зобов'язані на вмотивовану вимогу ФСФР надавати будь-яку інформацію, у тому числі відомості, що становлять комерційну, службову, банківську таємницю, таємницю зв'язку (зокрема інформацію про поштові перекази грошових коштів) і іншу таємницю, що охороняється законом (за винятком державної і податкової таємниць), нагадує газета.

Директор з безпеки об'єднаної компанії "Рамблера" і "Афіші" Олександр Рилік заявив, що всі правоохоронні органи добиваються судових рішень для отримання вмісту листування користувачів, і неясно, чому в даному випадку має бути інакше.

У законі "Про протидію неправомірному використанню інсайдерської інформації" дійсно є згадка про те, що дана служба може отримувати певну інформацію про діяльність людей, однак, зазначив Рилік, мова там йде про поштові грошові перекази, а не про листування. Рішення ФСФР, за його словами, буде оскаржено

У компанії Mail.Ru Group також надали в ФСФР запитану інформацію про даному користувача і відмовилися повідомляти службі інформацію про адреси, з якими він вів листування, але, незважаючи на це компанія поки не оштрафована.

Експерти з "Яндекса" підтвердили журналістам, що для отримання інформації про адресатів дійсно потрібно розкривати саму переписку.

Loading...