Українські фахівці космічної галузі виготовили шість ракет-носіїв «Зеніт»

Українські фахівці космічної галузі виготовили шість ракет-носіїв «Зеніт»

Підприємствами космічної галузі України у 2012 році виготовлено шість ракет-носіїв «Зеніт», в тому числі для проектів «Морський старт» (4 РН), «Наземний старт» (1 РН) та Російського космічного агентства (1 РН).

Джерело: Відомості

Підприємствами космічної галузі України у 2012 році виготовлено шість ракет-носіїв «Зеніт», в тому числі для проектів «Морський старт» (4 РН), «Наземний старт» (1 РН) та Російського космічного агентства (1 РН). Про це відомив голова Державного космічного агентства України Юрія Алексєєв.

Він також розповів, що проведено три пуски ракет-носіїв українського виробництва, які вивели на орбіту Землі три космічних апарати. Загалом за роки незалежності відбулося 128 пусків ракетоносіїв українського виробництва, якими виведено на орбіту більше 250 космічних апаратів.

У 2012 році завершено виконання четвертої національної Космічної програми на 2008-2012 роки. В рамках її реалізації виведено на орбіту космічний апарат дистанційного зондування Землі «Січ-2», для ракети-носія «Циклон-4» розроблено безплатформну інерціальну навігаційну систему «БІНС», що дозволить Україні відмовитись від закупівлі аналогічних систем за кордоном.

У рамках виконання Космічної програми України українськими вченими був виявлений новий нестійкий радіаційний пояс Землі - за допомогою супутникового телескопа електронів і протонів СТЕП-Ф, розміщеного на борту російського космічного апарата "Коронас-Фотон". 28 лютого 2013 року NASA підтвердило появу нестійкого радіаційного поясу Землі за допомогою своїх космічних апаратів.

Окрім цього, протягом року було реалізовано 1144 планових та 364 екстрених замовлень на знімання земної поверхні космічним апаратом "Січ-2", отримано більше 1500 знімків по території Земної кулі загальною площею біля 10 млн. кв. км, з них по території України - близько 300 знімків площею біля 2,3 млн. кв. км. На їх основі фахівцями ДКА виконано значні об’єми робіт щодо моніторингу надзвичайних ситуацій, вирубок лісових масивів, відстеження схожості озимих культур по різних областях України, екомоніторингу тощо.

Loading...