У пустелі в Чилі запрацював новий надпотужний телескоп

У пустелі в Чилі запрацював новий надпотужний телескоп

13 березня у віддаленій частині чилійських Анд було урочисто відкрито Великий Міліметрово-субміліметровий Масив Атакама (ALMA). Дана подія ознаменувала формальний перехід від стадії будівництва до повноцінної обсерваторії.

Джерело: Відомості

13 березня у віддаленій частині чилійських Анд було урочисто відкрито Великий Міліметрово-субміліметровий Масив Атакама (ALMA). Дана подія ознаменувала формальний перехід від стадії будівництва до повноцінної обсерваторії. ALMA являє собою партнерство між Європою, Північною Америкою та Східною Азією у співпраці з Республікою Чилі, розповіли у Європейській Південній Обсерваторії.

Сьогодні три міжнародних партнери ALMA вітали більше, ніж 500 чоловік, котрі прибули в чилійськпу пустелю Атакама на місце розташування обсерваторії, щоб відсвяткувати успіх проекту.

Почесним гостем був Президент Чилі Себастьян Піньєра, який заявив: «Одним із багатьох наших природних ресурсів є чудове чилійське нічне небо. Вважаю, що наука зробила життєво вагомий внесок у розвиток Чилі протягом останніх років. Я дуже пишаюся нашою міжнародною співпрацею на ниві астрономії».

Телескоп розташований на висоті 5000 метрів над рівнем моря. Масив ALMA із 66 антен нещодавно було завершено останньою партією із семи антен, котрі наразі проходять випробування перед введенням в експлуатацію. Телескоп вже забезпечив безпрецедентні види космосу.

Маючи можливість спостерігати Всесвіт на хвилях світла, невидимих для людського ока, ALMA покаже нам досі не бачені подробиці народження зірок, молоді галактики у ранньому Всесвіті та формування планет навколо далеких сонць. Він також буде виявляти та вимірювати розподіл молекул, багато із яких необхідних для життя, як вони утворюються у міжзоряному просторі.

Обсерваторія була задумана у 1980-х роках, як три окремих проекти в Європі, США та Японії, котрі були об'єднані в один у 1990-х роках. Будівництво почалося у 2003 році. Загальна вартість будівництва ALMA становить близько 1.4 млрд. доларів США, із яких частка ESO становить 37.5%.

Масив ALMA, до складу якого входять п'ятдесят чотири 12 м та дванадцять менших 7 м параболічних антен, працюють разом як єдиний телескоп. Кожна антена збирає випромінювання, що приходить із космосу, та фокусує його на приймач. Потім сигнали від антен збираються та обробляються спеціалізованими суперкомп'ютером-корелятором ALMA. Всі 66 антен можуть бути розташовані в різних конфігураціях, де відстані між ними можуть бути у межах від 150 метрів до 16 кілометрів. 

Loading...